Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου διετούς έργου για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη μέσω της εκπαίδευσης. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Erasmus+ και θα υλοποιηθεί από την UNESCO σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).
Μετά την έναρξη του έργου, η UNESCO και οι εταίροι της θα συνεργαστούν μέσω ειδικά προσαρμοσμένων δράσεων με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ ώστε να τις βοηθήσουν καθώς αναπτύσσουν την εκπαιδευτική διάσταση των εθνικών τους σχεδίων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Κατά τη στιγμή της έναρξης, 11 χώρες έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή τους. Πρόκειται για την Αυστρία, το Βέλγιο (Βαλονία-Βρυξέλλες), τη Γαλλία, τη Γερμανία (Βάδη-Βυρτεμβέργη και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν), την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.
Το έργο αναμένεται να αποφέρει μια σειρά από αποτελέσματα, στα οποία περιλαμβάνονται εκδηλώσεις δια ζώσης κατάρτισης που θα διοργανωθούν σε εθνικό επίπεδο για εκπαιδευτές εκπαιδευτικών, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια για εκπαιδευτές εκπαιδευτικών απ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να παρασχεθεί στήριξη στους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές ώστε να καταπολεμήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον αντισημιτισμό στην τάξη. Το έργο θα συμβάλει επίσης στην αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων σπουδών και της ποιότητας των σχολικών βιβλίων όσον αφορά τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, καθώς και του σημερινού επιπέδου ετοιμότητας των εκπαιδευτικών, ώστε στη συνέχεια να εκπονηθούν συστάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά τις προκαταλήψεις, τα εξτρεμιστικά αφηγήματα, τη συνωμοσιολογία και τις ιδεολογίες που προωθούν τις διακρίσεις και το μίσος. Το Erasmus+ περιλαμβάνει ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητές του την προώθηση της ένταξης και της πολυμορφίας, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και στην προαγωγή των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο αυτό στηρίζει επίσης την εκπαιδευτική διάσταση της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής.
Αθηνά Παπακώστα
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.