Επίτροπος για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών

«Tο ευρωπαϊκό συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, να προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο» τόνισε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία, Όλιβερ Βαρέλι.

«Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας παραμένουν περίπλοκες. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες», δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας το 2022, στην οποία διαπιστώνεται «οπισθοδρόμηση» από την ΕΕ σε βασικούς τομείς, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης τόνισε ότι η Τουρκία το 2022 ανέβασε πάλι την ένταση με ορισμένα κράτη-μέλη. Υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες πράξεις και δηλώσεις της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών. Τόνισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, με τρόπο βιώσιμο.

Από την άλλη πλευρά, ο Όλιβερ Βάρχελι ανέφερε ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος-κλειδί για την ΕΕ και είναι μια χώρα υποψήφια προς ένταξη.

«Ο διάλογος και η συνεργασία συνεχίζονται σε κεντρικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το κλίμα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, περιφερειακά ζητήματα, το εμπόριο και οι μεταφορές», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, κάνουν ακόμα πιο αναγκαία τη στενή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, για παράδειγμα για την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια.

«Η Τουρκία έπαιξε ρόλο κλειδί για τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και τη συμφωνία για την έξοδο των σιτηρών τον Ιούλιο. Επίσης η Τουρκία συνεχίζει να είναι μια σημαντική και αξιόπιστη χώρα διέλευσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», επισήμανε ο Όλιβερ Βάρχελι.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Αυτό αποτελεί πηγή αυξανόμενης ανησυχίας που απαιτεί στενή παρακολούθηση από την ΕΕ», πρόσθεσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση.

Έκθεση-«κόλαφος» της ΕΕ για την Τουρκία: Μεγαλώνει το χάσμα - Καμία πρόοδος, απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, καμία πρόοδος στα θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων που έχουν επισημανθεί... «Κόλαφο» για την Τουρκία αποτελεί το κείμενο της τελευταίας έκθεσης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόοδο της Τουρκίας στο πλαίσιο των κρισεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το κείμενο αναφέρει σαφή επιδείνωση στη σχέση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, καθώς και απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με ολοένα και αυξανόμενη επιθετική ρητορική και ενέργειες που οδηγούν προς την αντίθεστη κατεύθυνση.

«Έχει στρατηγικό συμφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με τη Τουρκία», αναφέρει η Έκθεση και καλεί εκ νέου σε αποφυγή κάθε απειλής που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Μετά από κάποιες θετικές εξελίξεις το 2021, οι σχέσεις με την Ε.Ε. επιδεινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου. Επιπλέον, η Τουρκία συνέχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία συνέχισε το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Προσθέτει δε ότι «η ΕΕ, πιο πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2022, έχει επανειλημμένα προτρέψει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή, να δημιουργήσει οποιαδήποτε πηγή τριβής ή να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών»

Στην έκθεση σημειώονται σοβαρότατες ενστάσεις για την εσωτερική κατάσταση στη Τουρκία. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια «η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντιστρέψει την αρνητική τάση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, παρά την επανειλημμένη δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ»

«Οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Υπήρξε περαιτέρω οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς. Αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την οικονομική διακυβέρνηση και την καλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς», τονίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ