Επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016: Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ καταγγέλλει την "άδικη" διαδικασία και αρνείται να συμμετάσχει 

Ο γάλλος τζιχαντιστής, ο οποίος είναι ένας από τους δέκα κατηγορούμενους στη δίκη, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, γύρω στις 09:30 τοπική ώρα, ζήτησε να απομακρυνθεί από την αίθουσα.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής της ποινής στη Γαλλία για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015, αρνήθηκε σήμερα να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενος για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν τον Μάρτιο του 2016 στη βελγική πρωτεύουσα από τον ίδιο πυρήνα τζιχαντιστών, μετέδωσε το AFP.

Ο γάλλος τζιχαντιστής, ο οποίος είναι ένας από τους δέκα κατηγορούμενους στη δίκη, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, γύρω στις 09:30 τοπική ώρα, ζήτησε να απομακρυνθεί από την αίθουσα.

«Ο τρόπος που μας συμπεριφέρεστε είναι άδικος», είπε αναφερόμενος στις συνθήκες εμφάνισης των κατηγορούμενων στο δικαστήριο μέσα σε ατομικά γυάλινα κουτιά, σε σύγκριση με τους "κλωβούς" που έχουν κατασκευαστεί για τους συνηγόρους υπεράσπισής τους, και στον περιορισμό της επικοινωνίας ανάμεσά τους.

Αρκετοί δικηγόροι σχεδίαζαν σήμερα να ζητήσουν την "απεγκατάστασή" τους.

Σήμερα το πρωί, οι εννέα κατηγορούμενοι που υποχρεούνται να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου οδηγήθηκαν όλοι στην αίθουσα από την φυλακή (ο δέκατος, που θεωρείται νεκρός στη Συρία, δικάζεται ερήμην).

Αλλά αρκετοί από αυτούς επέκριναν αμέσως αυτά τα κουτιά μετά την εμφάνισή τους στο δικαστήριο.

«Είμαστε σαν τα σκυλιά εδώ», φώναξε ο Τυνήσιος Σοφιάν Αγιαρί, που βοήθησε τον Αμπντεσλάμ να διαφύγει, χτυπώντας τη γροθιά του στον τοίχο του κουτιού του.

Ενώ αρχικά είχε εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει στην αίθουσα, ο Αμπντεσλάμ, με περιποιημένα γένια και μια μπλε με άσπρο ριγέ μπλούζα πόλο, άλλαξε γνώμη όταν είδε ότι οι Μοχαμέντ Αμπρινί, Σοφιάν Αγιαρί και άλλοι συγκατηγορούμενοί του οδηγούνταν έξω από το κουτί τους.

"Γνωρίζω ότι δεν είναι δική σας απόφαση αυτά τα κουτιά", αλλά εξαιτίας αυτού "η διαδικασία δεν ξεκινάει με δίκαιο τρόπο".

"Οι περισσότεοι κατηγορούμενοι δεν θέλουν να εμφανιστούν. Και εγώ το ίδιο, θα πάω μαζί τους στα κελιά του δικαστικού κτιρίου", πρόσθεσε.

Μόνο τρεις δέχτηκαν να παραμείνουν.

Το πρωί της 22ας Μαρτίου 2016, δύο τζιχαντιστές ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζaventem και ένας τρίτος περίπου μια ώρα αργότερα στο μετρό της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Ο απολογισμός των επιθέσεων ήταν 32 νεκροί και περισσότεροι από 340 τραυματίες.

Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 6 ως 9 μήνες, θέτει μια μεγάλη πρόκληση για το δικαστικό σύστημα του Βελγίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από χρόνια υποστελέχωση και έλλειψη πόρων, μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

Τα τελευταία χρόνια θύματα και οργανώσεις θυμάτων έχουν επανειλημμένως εκφράσει παράπονα για την ανεπαρκή και πολύπλοκη κρατική στήριξη.

Η δίκη θα διεξαχθεί στο παλιό αρχηγείο του ΝΑΤΟ ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τους περισσότερους από 900 ενάγοντες και τους ξένους δημοσιογράφους.

Μετά τη σημερινή προκαταρκτική ακρόαση το δικαστήριο θα συνεδριάσει και πάλι στις 10 Οκτωβρίου για να επιλέξει τους 12 ενόρκους και τους 24 πιθανούς ανικαταστάτες τους, ενώ οι ακροάσεις θα ξεκινήσουν στις 13 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν οκτώ μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου.

Στην εναρκτήρια σημερινή συνεδρίαση, διευκρινίστηκαν διαδικαστικά θέματα, όπως ο κατάλογος των μαρτύρων που περιλαμβάνει πολλούς επιζώντες των επιθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ