ΚΑΙΡΟΣ

Επίσκεψη στην Κίνα από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών

Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, εκ των σφοδρότερων επικριτών της Κίνας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ασυνάρτητη» προσέγγιση έναντι του ασιατικού γίγαντα και για πολιτική «κατευνασμού»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος υπερασπίστηκε το ταξίδι του έναντι κριτικής κυρίως από Συντηρητικούς βουλευτές που θεωρούν την Κίνα «επικίνδυνο εχθρό».

Ο κ. Κλέβερλι είπε χαρακτηριστικά ότι το να σταματήσει η Βρετανία να συνδιαλέγεται με την Κίνα «δε θα ήταν αξιόπιστο». Πρόσθεσε πως οι επαφές του θα βοηθήσουν στην αποτροπή «δυσπιστίας και λαθών».

Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, εκ των σφοδρότερων επικριτών της Κίνας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ασυνάρτητη» προσέγγιση έναντι του ασιατικού γίγαντα και για πολιτική «κατευνασμού».

Πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων έχει επίσης επικρίνει τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης έναντι μιας χώρας που περιγράφεται ως «απειλή για το ΗΒ και τα συμφέροντά του».

Η επίσκεψη Κλέβερλι είναι η πρώτη Βρετανού υπουργού στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια. Η διμερής σχέση έχει επιδεινωθεί με αφορμή τις κινεζικές διώξεις πολιτών στο Χονγκ Κονγκ και άλλα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, την απειλή κατασκοπείας και κρυφών επιχειρήσεων πολιτικής επιρροής από την Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη στάση της Κίνας έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις του σε διάφορα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Τζέιμς Κλέβερλι έκανε λόγο για αποκατάσταση γραμμών επικοινωνίας με το Πεκίνο και για «ευθεία και σαφή» συζήτηση επί θεμάτων στα οποία υπάρχουν διαφωνίες. Διαβεβαίωσε ότι δε θα διστάσει να θίξει τα ευαίσθητα και δύσκολα θέματα που πρέπει να συζητηθούν.

Ήδη ο κ. Κλέβερλι έχει συναντηθεί με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χαν Ζιενγκ και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

Πηγή: skai.gr