Κλείσιμο

Ο Σολτς στο Πεκίνο, οι εταίροι του στα… κάγκελα

Ο Όλαφ Σολτς γίνεται ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που θα συναντήσει από κοντά τον Σι Τζιπίνγκ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και ο πρώτος ηγέτης της Ομάδας G7 που θα επισκεφθεί την Κίνα τη στιγμή που ο ηγέτης της εξασφάλισε ήδη την τρίτη του θητεία στο τιμόνι της χώρας.  

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Γερμανός καγκελάριος επισκέπτεται σήμερα το Πεκίνο και βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι βάζει τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα πάνω από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Κίνα ως καγκελάριος της Γερμανίας σε ένα ευαίσθητο - από διπλωματικής απόψεως - ταξίδι καθώς Βερολίνο και Βρυξέλλες αναζητούν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μία νέα στρατηγική απέναντι στο Πεκίνο με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τον “Κόκκινο Δράκο”.  

Ο Σι Τζινπίνγκ τον περιμένει και ο Γερμανός καγκελάριος φροντίζει να μην μεταβεί στην κινεζική πρωτεύουσα με άδεια χέρια. Αντιθέτως. Προ ημερών η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία απόκτησης του 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου από τον κινεζικό ναυτιλιακό κολοσσό, Cosco. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των κυβερνητικών του εταίρων, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων καθώς και των Αμερικανών με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει “κανένα δικαίωμα” να παρεμβαίνει “στην κινεζική συνεργασία με τη Γερμανία”.

“Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, φαίνεται ότι ο Σολτς συνεχίζει την προσέγγιση της Μέρκελ που υπάκουε στον κανόνα “Πρώτα οι επιχειρήσεις” με τους περισσότερους στην Ευρώπη να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο γερμανός καγκελάριος προχωρά με το δόγμα “Πρώτα η Γερμανία”, αναφέρει ο δ/ντης του Global Public Policy Institute στο Βερολίνο, Τόρστεν Μπένερ. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν αναλυτές, ότι επιλέγει να ταξιδέψουν μαζί του διευθυντικά στελέχη κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσεων (BASF, Siemens, Volkswagen). 

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωνε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ότι η 24ωρη επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο είναι ένα “διερευνητικό ταξίδι” προκειμένου να σχηματιστεί “μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για το που στέκεται η Κίνα, προς τα που σκοπεύει να κατευθυνθεί και τι είδους κοινές συνεργασίες είναι εφικτές στην παρούσα παγκόσμια συνθήκη”. Η “πράσινη” Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών όμως δεν πείθεται και παραμένει επιφυλακτική. Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι φοβάται πως “το λάθος που έκανε η Γερμανία τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία μπορεί να επαναληφθεί” και ζητεί “να μην εξαρτηθούμε ξανά από μία χώρα με την οποία δεν συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες”. 

Οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και Πεκίνο είναι σύνθετες ωστόσο, οι οικονομικές τους σχέσεις έχουν ανθίσει. 

“Οι τρέχουσες σινο-γερμανικές σχέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως ψυχρές πολιτικά και θερμές οικονομικά”, σημειώνει ο Στινγκ Τσουν, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του κινεζικού πανεπιστημίου Fudan. Πράγματι, το 2021 η Κίνα ήταν για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, η κορυφαία πηγή των εισαγωγών της και ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές της. 

Την ίδια στιγμή, κραδασμοί καταγράφονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Λίγες εβδομάδες πριν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει στον Γερμανό ομόλογό του να ταξιδέψουν μαζί στην Κίνα προκειμένου το Πεκίνο να διαπιστώσει την πολιτική ενότητα της ΕΕ και να μην αποπειραθεί να εκμεταλλευθεί τα οικονομικά συμφέροντα των Κρατών - Μελών στρέφοντας το ένα εναντίον του άλλου. Ο Σολτς φαίνεται να αρνήθηκε και τώρα φτάνει στο σημείο να υπερασπιστεί ακόμη και γραπτώς την επιλογή του για τη διεξαγωγή αυτού του ταξιδιού, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και μάλιστα… χωρίς κανέναν άλλο Ευρωπαίο ηγέτη στο πλευρό του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στο Politico και τη γερμανική εφημερίδα Frankfuter Allegemeine Zeitung, ο καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθαρίζει ότι ταξιδεύει ως “Ευρωπαίος στο Πεκίνο” και τονίζει πως: “η γερμανική πολιτική για την Κίνα μπορεί να είναι επιτυχής μονάχα όταν ενσωματωθεί στην ευρωπαίκή πολιτική που αφορά στη χώρα. 

Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να βάλει μία τελεία στις επικρίσεις ότι προτάσσει τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας, ο Σολτς αναφέρει ότι, “η Γερμανία, η οποία έχει βιώσει την επίπονη εμπειρία του διχασμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν ενδιαφέρεται να αντικρίσει νέα μπλοκ να αναδύονται στον κόσμο”. Με αυτόν τον τρόπο επικρίνει την Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι η οικονομική φόρα του Πεκίνου “δεν δικαιολογεί καμία έκκληση για την απομόνωση της Κίνας”. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν, ανέφερε ότι η επίσκεψη Σολτς “θα δώσει πνοή και ώθηση” για την ανάπτυξη “μίας στρατηγικής συνεργασίας” ανάμεσα στις δύο χώρες και θα συμβάλλει “στην παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη”.  

Για το Βερολίνο, το Πεκίνο δεν μοιάζει τόσο με πρόβλημα, όσο με μέρος της λύσης. 

Με αυτή του την επίσκεψη ο Όλαφ Σολτς γίνεται ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που θα συναντήσει από κοντά τον Σι Τζιπίνγκ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και ο πρώτος ηγέτης της Ομάδας G7 που θα επισκεφθεί την Κίνα τη στιγμή που ο ηγέτης της εξασφάλισε ήδη την τρίτη του θητεία στο τιμόνι της χώρας.  

Δεν είναι όμως μία απλή επίσκεψη. Υπάρχουν και “αγκάθια”. Ο Γερμανός καγκελάριος οφείλει να θίξει και μία σειρά θεμάτων στην εκ του σύνεγγυς συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του. Θα πρέπει να πιέσει τον Σι να ασκήσει… πίεση στον αγαπημένο του φίλο Βλάντιμιρ Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επιπλέον, χρωστά στον “πράσινο” κυβερνητικό του εταίρο να μεταφέρει τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ, οφείλει να επισημάνει στον κινέζο ομόλογό του και τις αμερικανικές αιτιάσεις τόσο για τα παραπάνω όσο και για την ισχύ και τη θέση της Κίνας στο παγκόσμιο παιχνίδι ισορροπιών.

Πηγή: skai.gr