Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου ζητά η Ryanair-Αυξητική η ζήτηση από τη Βρετανία

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Όλο και πιο αυξημένη καθίσταται η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα από τους Βρετανούς και Ευρωπαίους τουρίστες καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία αρχίζει σταδιακά να ανασαίνει με το τέλος των αυστηρών περιορισμών λόγω πανδημίας.

Τουριστικοί πράκτορες του Λονδίνου κάνουν λόγο για όλο και ταχύτερη κάλυψη των ταξιδιωτικών πακέτων προς Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, πακέτα που έμειναν ανεκμετάλλευτα τη διετία της πανδημίας, ενώ σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ από το Δουβλίνο ο επικεφαλής του αμιγώς αεροπορικού βραχίονα του ομίλου της Ryanair επισήμανε την προοπτική για ακόμα περισσότερες αφίξεις στη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair DAC Έντι Γουίλσον είπε αρχικά ότι η εταιρεία θα φέρει φέτος 6 εκατομμύρια επιβάτες στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έκανε υπέροχη δουλειά τα τελευταία δύο καλοκαίρια. Όταν πολλές χώρες άλλαζαν διαρκώς πολιτική, πρέπει να πιστώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση πως έπεισε όλους τους υπόλοιπους στην Ευρώπη, μέσω της προβολής και των στατιστικών και των υγειονομικών μέτρων, να δώσουν στην Ελλάδα τη σφραγίδα έγκρισης ότι ήταν ένα ασφαλές μέρος να επισκεφθούν. Ήταν μια τεράστια επιτυχία», είπε.

Ο κ. Γουίλσον επανέλαβε το πάγιο αίτημα της εταιρείας του για μείωση του κόστους πρόσβασης στα ελληνικά αεροδρόμια, κάτι που όπως υποστηρίζει θα αναβάθμιζε περιφερειακούς περιορισμούς, θα επέκτεινε την τουριστική περίοδο και θα διπλασίαζε τους επιβάτες.

«Όλοι θέλουν να πάνε στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και για αυτό υπάρχει συμφόρηση. Κι άλλα νησιά θα πρέπει να αναδειχθούν ή μέρη όπως ο Βόλος θα έπρεπε να είναι ανοιχτά στον τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους. Νομίζω λοιπόν ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, κάτι αυτό έχει επισημανθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε πρόσφατη έκθεση για το 2030, είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουν την περίοδο πριν και μετά το καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Γουίλσον.

Ο Νόελ Ιωσηφίδης, μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Tour Operators στη Βρετανία και διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου SUNVIL που επί δεκαετίες προσφέρει πακέτα προς Ελλάδα, δηλώνει μετά από καιρό αισιόδοξος για την κίνηση την προσεχή περίοδο μετά από την άρση υποχρέωσης τεστ για τους πλήρως εκβιασμένους στην Αγγλια.

«Όταν η βρετανική κυβέρνηση είπε πως δε θα έχει τεστ (για κορωνοϊό) πριν από την επιστροφή προς την Αγγλία, άνοιξε η αγορά και αυτή τη στιγμή είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με την κίνηση. Εμείς ως εταιρεία έχουμε έναν τζίρο γύρω στις 40.000 λίρες την ημέρα, με τον οποίο είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν είναι όπως το 2019, θα είναι γύρω στο 40% κάτω η κίνηση, αλλά μην ξεχνάμε πως έχουμε αρκετές κρατήσεις ήδη που είχαν γίνει από το 2020 και το 2021, που έχουν αναβληθεί για φέτος. Αν δεν έχουμε άλλο πρόβλημα με Covid πρέπει η χρόνια μας να είναι καλή».

Ο κ. Ιωσηφίδης πρόσθεσε ότι η αίσθηση που επικρατεί στη Βρετανία είναι πως ο τουρισμός επιστρέφει σε προηγούμενες καλύτερες εποχές.

«Νομίζω πως όλοι πιστεύουν ότι έχει ανοίξει η τουριστική αγορά. Αυτή τη στιγμή ούτε μας ρωτούν τι περιορισμοί υπάρχουν στην Ελλάδα. Και βέβαια μέχρι να μπει ο Απρίλης έχουμε καιρό και νομίζω όλοι αναμένουν πως μέχρι το καλοκαίρι τον Covid θα τον βλέπουν όπως ένα βαρύ κρυολόγημα».

Πηγή: skai.gr