ΚΑΙΡΟΣ

Επικοινωνία Σούνακ-Νετανιάχου για την ανάπτυξη βρετανικών δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Οι δυο τους συζήτησαν την απάντηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως έχει δώσει εντολή για την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είχε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Σούνακ επαναβεβαίωσε την ακλόνητη στήριξη της χώρας του στο Ισραήλ μετά από τις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς και εξέφρασε βαθιά συλλυπητήρια εκ μέρους του βρετανικού λαού για τους θανάτους, τραυματισμούς και απαγωγές σε αυτή την «ασυνείδητη τραγωδία».

Στη συνέχεια συζήτησαν την απάντηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως έχει δώσει εντολή για την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή θα μεταβούν από σήμερα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και αεροσκάφη θαλάσσιων περιπολιών, με αποστολή να εντοπίσουν και να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων προς τρομοκρατικές οργανώσεις, δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού για περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τρία ελικόπτερα τύπου Merlin και ένας λόχος πεζοναυτών.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή ενίσχυσης των βρετανικών δυνάμεων στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση εξάπλωσης της έντασης.

Ο κ. Σούνακ είπε πως γενικότερος στόχος της πρόσθετης βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η αποτροπή κλιμάκωσης της σύρραξης.

Ο Βρετανός ηγέτης συμφώνησε επίσης πως η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να διαπράττει τέτοιου είδους φρικαλεότητες κατά του ισραηλινού λαού.

Σημείωσε όμως στον συνομιλητή του πως η Χαμάς έχει «ανακατευθεί» με τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και είναι «σημαντικό να ληφθούν όλα τα πιθανά μέτρα για να προστατευτούν οι απλοί Παλαιστίνιοι και να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια».

Στάθηκε στη σημασία του ανοίγματος της διάβασης της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου ώστε να περνά ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να φεύγουν Βρετανοί και άλλοι πολίτες που το επιθυμούν.

Ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την αλληλεγγύη του και την επίσκεψη στο Ισραήλ του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Sky News ο υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου Γκραντ Σαπς παραδέχθηκε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» Βρετανοί υπήκοοι να βρίσκονται μεταξύ των ομήρων που έχει πάρει στη Γάζα η Χαμάς.

Αποκάλυψε δε πως το Λονδίνο έχει στείλει πρόσθετο προσωπικό υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας στην περιοχή στο πλαίσιο της προσπάθειας απελευθέρωσης των ομήρων και βοήθειας των εγκλωβισμένων κατοίκων.

Πηγή: skai.gr