Ακόμη μια νύχτα βίας στη Γαλλία για το θάνατο του 17χρονου - 45.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα στους δρόμους

Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να παραταχθούν 5.000 περισσότεροι αστυνομικοί απόψε στους δρόμους της Γαλλίας - Πάνω από 1.000 συλλήψεις μέχρι στιγμής 

Στους δρόμους βρίσκονται 45.000 αστυνομικοί στη Γαλλία, δηλαδή 5.000 αστυνομικοί περισσότεροι από χθες, όπως δήλωσε ο  υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλντ Νταρμανέν σε συνέντευξή του στο κανάλι TF1 καθώς η Γαλλία μοιάζει με καζάνι που βράζει μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν και τεθωρακισμένα οχήματα εθνικής χωροφυλακής και εκτοξευτές νερού.

Σύμφωνα με τον  υπουργό Εσωτερικών οι Αρχές έχουν προχωρήσει συνολικά σε 1.000 συλλήψεις ταραχοποιών εκ των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 17 έτη ενώ ορισμένοι έχουν ηλικία ακόμα και 13 ετών. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα για μία ακόμη νύχτα, ενώ επεισόδια εκτυλίσσονται στην Μασσαλία. Νωρίτερα ομάδες νεαρών βανδάλισαν καταστήματα και εμπορικά σε Παρίσι και Στρασβούργο. 

Ο υπουργός Εσωτερκών ανέφερε στη συνέντευξή του σχετικά με τον αστυνομικό που ευθύνεται για τον πυροβολισμό του 17χρονου και ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, ότι η υπόθεσή του δεν αποτελεί αντικείμενο «ατιμωρησίας», ενώ ζήτησε «σεβασμό του χρόνου που απαιτείται για να αποδωθεί δικαιοσύνη». «Δεν πρέπει επειδή κατηγορείται ένας αστυνομικός να κατηγορούνται όλοι οι αστυνομικοί, όλοι οι χωροφύλακες», δήλωσε ο Νταρμανέν.

Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής - Έπεσε από ταράτσα

Νωρίτερα, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ταράτσα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο 19χρονος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση BFM, βρισκόταν στην ταράτσα σούπερ μάρκετ, όταν πήδηξε για να ξεφύγει. Ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Λίγες ώρες μετά, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 19χρονος είναι εγκεφαλικά νεκρός.

Επειόδια στη Μασσαλία και το Στρασβούργο

Παράλληλα, επεισόδια σημειώνονται στη Μασσαλία, γύρω από το La Canebière με αποτέλεσμα η αστυνομία να έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις.

Οι Αρχές,  αποφάσισαν να σταματήσουν την κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς στην πόλη από τις 6 το απόγευμα και μετά. Επίσης, με νομαρχιακό διάταγμα απαγορεύεται η χρήση και η μεταφορά πυροτεχνημάτων.

Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν και στο Στρασβούργο, όταν άγνωστοι βανδάλισαν κατάστημα της Apple, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Επίσης, το εμπορικό κέντρο Les Halles, κοντά στο Grande-Ile, έκλεισε από το φόβο επεισοδίων. 

«Έσπασαν δύο από τα τζάμια και είδαμε συμμορίες νεαρών να μπαίνουν, να βγαίνουν, να προσπαθούν να ληστέψουν εκθεσιακούς χώρους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Corentin Flinck, ο οποίος εργάζεται σε ένα παρακείμενο κατάστημα. «Γρήγορα, η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα, αλλά το αέριο μπήκε στα καταστήματα της γκαλερί και έπρεπε να προφυλάξουμε αρκετούς πελάτες», πρόσθεσε ο Flinck.  Πολλοί αστυνομικοί αναπτύχθηκαν μπροστά και γύρο από το το κατάστημα της Apple. Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν επίσης, κοντά στο κατάστημα.🇫🇷 FLASH | Le magasin #Lacoste de #Strasbourg est actuellement pillé.

Η Galeries Lafayette, το οποίο έχει επίσης θέα στην Place Kléber, κατέβασε επίσης τα ρολά, όπως και πολλά άλλα καταστήματα στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία του τραμ έχει διακοπεί στο κέντρο της πόλης υπό το φόβο νέων επεισοδίων το βράδυ ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ζητάει από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην τους επιτρέψουν να βγουν έξω. 

Βανδαλισμοί σε εμπορικά κέντρα στο Créteil και στο Rosny

Παράλληλα, βανδαλισμοί σημειώθηκαν και σε δύο εμπορικά κέντρα στο Créteil (Val-de-Marne) και στο Rosny (Seine Saint-Denis). Στο Créteil-Soleil, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, περίπου 40 άτομα μπήκαν στο εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με αστυνομική πηγή την οποία επικαλείται η Le Figaro, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε 15 συλλήψεις.

Στο εμπορικό κέντρο Rosny 2, νεαροί κατάφεραν να το διαρρήξουν και να προσπάθησαν να λεηλατήσουν τα καταστήματα, δήλωσε ο δήμος του Seine Saint-Denis. Ωστόσο, άμεση ήταν η επέμβαση της αστυνομίας, ενώ το εμπορικό κέντρο εκκενώθηκε και έκλεισε. Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή, έσπασαν τζάμια και έπιπλα σε εστιατόριο McDonald's. Βανδαλισμοί σημειώθηκαν και στον σταθμό RER.

 

Πηγή: skai.gr