Ανησυχίες για τη διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς: «Με περισσότερες χώρες λιγότερα χρήματα για όλους»

«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ 

Η διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς θα αποτελέσει πρόκληση για την Πορτογαλία, ιδίως λόγω των πιθανών αλλαγών που θα έχει στα ταμεία συνοχής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα σε συνέδριο στη Λισαβόνα την Τετάρτη.

Ο Μεντίνα μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Οικονομολόγων με θέμα «Η Πορτογαλία και οι προκλήσεις του παρόντος: ο ρόλος των οικονομολόγων και των διευθυντών» στο Ίδρυμα Calouste Gulbenkian στη Λισαβόνα.

«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, υπερασπιζόμενος τη σημασία της δημιουργίας του ταμείου για τη διάρθρωση των επενδύσεων μετά το 2026, που ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2024.

Για τον Μεντίνα , αυτή «είναι μια από τις κύριες προκλήσεις στις οποίες η χώρα δεν έχει σκεφτεί καλά» ενόψει μιας «διαδικασίας διεύρυνσης η οποία, εάν υλοποιηθεί νωρίτερα από άλλες διαδικασίες διεύρυνσης, θα αλλάξει τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ σημαντικό τρόπο».

«Από γεωπολιτικά ζητήματα, όπου μια διεύρυνση προς ανατολάς θα ενισχύσει φυσικά την ανατολική κλίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως από την άποψη όλων των μέσων διακυβέρνησης και χρηματοδότησης σε επίπεδο Ένωσης», είπε.

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για να βοηθήσει τις φτωχότερες περιφέρειες να καλύψουν τη διαφορά από τις πλουσιότερες, αν και οι τελευταίες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση όμως σε μικρότερα ποσά.

Εν μέσω συζητήσεων για μια πιθανή διεύρυνση της ΕΕ προς τα ανατολικά, άλλες χώρες έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους.

«Αν έρθουν περισσότερες χώρες και τα κονδύλια δεν αυξηθούν, τότε όλοι θα πάρουν λιγότερα», δήλωσε πρόσφατα στο Euractiv η Ιζόλδη Ρις, επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ).

Ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που είδε το Euractiv νωρίτερα αυτό το μήνα, έδειχνε ότι η διεύρυνση της ΕΕ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς έως και 61 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της συνοχής θα πήγαιναν μόνο στην Ουκρανία σε διάστημα επτά ετών, αφήνονταςστο ταμείο πολύ λιγότερα χρήματα για τις υπόλοιπες χώρες.

Πηγή: euractiv.gr