ΚΑΙΡΟΣ

Στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για τα αντίποινα στο Ιράν: Μετά το THAAD, νέες ενισχύσεις με αμερικανικά F-16 στο Ισραήλ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Πρόκειται για μαχητικά F-16 από βάση στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα αντίποινα στο Ιράν, καθώς μετά τον αμερικανικό στόλο και το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD νέες ενισχύσεις των ΗΠΑ έφθασαν στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μαχητικά F-16 από βάση στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί ότι θα χτυπήσει το Ιράν, σε αντίποινα για τη μαζική πυραυλική επίθεση της 1η Οκτωβρίου. 

Το Ιράν ετοιμάζεται για πόλεμο: Το σενάριο των 1.000 πυραύλων

Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς περιμένει την ισραηλινή απάντηση μετά την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, η ανταπάντησή του μπορεί να είναι ακόμα πιο σκληρή αν το Ισραήλ στοχεύσει ευαίσθητες τοποθεσίες της όπως τους ιρανικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ιράν, αν και προσπαθεί να αποφύγει έναν πόλεμο με το Ισραήλ, σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά του τα οποία θα καθοριστούν από την απάντηση του Ισραήλ μετά την επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους.

Επικαλούμενοι τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, οι New York Times σημειώνουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να καταθέσουν πολυάριθμα σχέδια με βάση τις πιθανές επιπτώσεις από τα αντίποινα του Ισραήλ.

"Δεν ανησυχούμε για επίθεση στις πυραυλικές εγκαταστάσεις"

Η Τεχεράνη δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, υπογράμμισε ο Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI) σε δηλώσεις που μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Η άμυνά μας είναι ικανή να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική απειλή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιθέσεων εναντίον των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων», ανέφερε ο Εσλαμί. Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον τέτοιων εγκαταστάσεων, «η απάντηση του Ιράν θα είναι συντριπτική», προειδοποίησε.

Στρατιωτικές υποδομές, πυρηνικές εγκαταστάσεις και η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν θεωρούνται ως «πιθανοί στόχοι» του ανταποδοτικού πλήγματος που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και να παρασύρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση, συμπληρώνοντας ότι τυχόν πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές ενέργειας παγκοσμίως.

Πηγή: skai.gr