ΚΑΙΡΟΣ

Γιούχαραν τον Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επαιξαν το Bella Ciao στην αίθουσα - Βίντεο

Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον Ούγγρο πρόεδρο ευρωβουλευτές της αριστεράς και οι σοσιαλδημοκράτες - «Εδώ δεν είναι η Eurovision!» προειδοποίησε η Μέτσολα 

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ζήτησε «αλλαγή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου έγινε δεκτός με φωνές αποδοκιμασίας για την καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών στην χώρα του.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρίσκεται στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει τις «προτεραιότητες» της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανάγκη από αλλαγή», είπε «και η ουγγρική προεδρία θέλει να είναι ο καταλύτης αυτής της αλλαγής».

«Εδώ δεν είναι η Eurovision!»

Πριν από την ομιλία του, οι ευρωβουλευτές της αριστεράς και οι σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν δριμεία αντίδραση απέναντι στο πρόσωπο και την πολιτική του.

«Οχι χρήματα για την διαφθορά», έγραφε το πλακάτ της ριζοσπαστικής αριστεράς που αναφερόταν στους παγωμένους λόγω της καταστρατήγησης του κράτους δικαίου ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την Ουγγαρία. «Δημοκράτες κατά των αυταρχικών ηγετών» έγραφαν τα πλακάτ των σοσιαλδημοκρατών.

Στο τέλος της ομιλίας του, το αντιφασιστικό τραγούδι Bella Ciao ακούστηκε για λίγο στο Ημικύκλιο πριν διακοπεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα: «Εδώ δεν είναι η Eurovision!».

«Η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, θα επέλθει μόνο με συνεργασία και αλληλεγγύη», διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Ορμπαν επετέθη στις «ευρωπαϊκές ελίτ της αριστεράς και του κέντρου», προέβαλε την εγγύτητά του με τον Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε «νέα στρατηγική» για την Ουκρανία μέσω απευθείας συνεννόησης με το Κρεμλίνο.

Από την επιστροφή του στην ηγεσία το 2010, ο Ορμπαν φρόντισε να ενισχύσει τον έλεγχό του επί του κράτους και των δημοκρατικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας των πολιτών για να εδραιώσει την εξουσία του παραβιάζοντας το κράτος δικαίου, περιορίζοντας τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, την ελευθερία του Τύπου...

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε σε έκθεσή της ότι η Ουγγαρία δεν σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ιδιαίτερα στους τομείς της διαφθοράς, της πολιτικής χρηματοδότησης, της σύγκρουσης συμφερόντων και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτού του μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Βουδαπέστη και τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσφεύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για τον ουγγρικό νόμο περί «κυριαρχίας», που θεωρείται νέα επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικλείδων που εγγυώνται την λειτουργία της δημοκρατίας σε μία χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ