Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα από κοινού επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.
#BREAKING: Sweden Ambassador Axel Wernhoff and Finland Ambassador @Korhonenklaus deliver letters expressing their countries interest to apply for NATO membership pic.twitter.com/AxzuNioNGv
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) May 18, 2022
Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.
«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.
[LIVE] #NATO Secretary General @jensstoltenberg meets the ambassador of #Finland to NATO, @korhonen_klaus 🇫🇮 & the ambassador of #Sweden to NATO, Axel Wernhoff 🇸🇪 https://t.co/Ds480P3SEp
— Oana Lungescu (@NATOpress) May 18, 2022
«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.
Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια».
Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σημειώνεται ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να συζητήσει με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν, να ζητήσει ανταλλάγματα κι από άλλες χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, ή ακόμα και από την ίδια την ΕΕ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.