ΚΑΙΡΟΣ

Κοινή δήλωση 9 αραβικών κρατών - Κατηγορούν το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία», ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Εννέα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου, κατηγορούν το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία»

Παρέμβαση εννέα αραβικών για τη Γάζα την Πέμπτη. Με κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών εννέα αραβικών χωρών καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και το Μαρόκο επικρίνουν το Ισραήλ για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι «η αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Καταδικάζουν ειδικότερα τη στοχοποίηση αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα.

Οι αραβικές χώρες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εσκεμμένη παραμέληση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλλε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, κατηγορώντας τες για απάθεια σε ομιλία του στο προεδρικό πρόεδρο.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να μείνουμε σιωπηλοί ενώ οι φρικαλεότητες συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης.

Πηγή: skai.gr