Κλείσιμο

Στο τραπέζι της G7 η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου- Με διακοπή προμηθειών απειλεί η Μόσχα

Από την πλευρά της, η Ρωσία απειλεί ότι θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στα κράτη που θα αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του.

Σε ένα πρώτο βήμα για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας θα προχωρήσουν σήμερα οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, καθώς θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. 

Mi μια εβδομάδα μετά, στις 9 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., όπου θα θέσουν επίσης στο τραπέζι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του αερίου, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει τις προτάσεις της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σε μια πρώτη προσπάθεια της Ευρώπης να συγκρατήσει τις τιμές ενέργειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ε.Ε θα αποφασίσει συνολικά μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ρωσικό ενεργειακό προϊόν. 

Όπως αναφέρει το moneyreview, η Κομισιόν εξετάζει τα δύο μοντέλα του Νότου που εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία, το ελληνικό και το ιβηρικό, συν μια ελληνική πρόταση που υπέβαλε τον Ιούλιο στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να διαμορφώσει τις προτάσεις της για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μακράς και βαθιάς σε ένταση ενεργειακής κρίσης, η Ε.Ε. εμφανίζεται ανοιχτή να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την αποκλιμάκωση των τιμών, αίροντας την προστασία του μοντέλου οριακής τιμολόγησης της αγοράς ηλεκτρισμού που παρείχε γενναιόδωρα όλο το προηγούμενο διάστημα, στηρίζοντας τις χώρες του Βορρά κόντρα στα αιτήματα του Νότου για δομικές αλλαγές.

Το ελληνικό μοντέλο
 

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, η Ε.Ε. ως μέτρο άμεσης παρέμβασης εξετάζει το ελληνικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί, ενώ τη διαφορά από την οριακή τιμή που προσδιορίζει κάθε φορά το ακριβό φυσικό αέριο την εισπράττει το κράτος και την κατευθύνει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) στις επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος, σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

«Μια παρέμβαση θα εισαγάγει όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος (σ.σ. λιγνίτης, ΑΠΕ κ.λπ.) από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», αναφέρει το έγγραφο. Στόχος της παρέμβασης είναι να διαχωριστούν οι εμπορικές αποδόσεις της εν λόγω ηλεκτροπαραγωγής από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτιναχθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου. Το όριο στην τιμή σε συγκεκριμένες τεχνολογίες θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικούς πόρους για τα κράτη, που στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις θεσπίζοντας μέτρα για τον περιορισμό των λιανικών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές.

Το σημείωμα, σύμφωνα με το Reuters, «παρουσιάζει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του αντίκτυπου των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, έχει ήδη στείλει επιστολές στους 26 ομολόγους του, στις οποίες περιγράφει την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες με σημαντικά αποτελέσματα. «Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Το ιβηρικό μοντέλο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και το ιβηρικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Η διαφορά με την τιμή εισαγωγής καλύπτεται από ειδικό τέλος που έχει επιβληθεί στους καταναλωτές. Το κόστος αποζημίωσης της διαφοράς πλαφόν και τιμής εισαγωγής προβληματίζει τόσο την Ε.Ε. όσο και πολλά κράτη-μέλη. Και τα δύο μοντέλα πάντως μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να παράγουν αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα, γι’ αυτό και εξετάζονται με θέρμη από την Επιτροπή.

Ρωσία: Θα σταματήσουμε να προμηθεύουμε πετρέλαιο τις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν

Στο μεταξύ, η Ρωσία απειλεί ότι θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στα κράτη που θα αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του, δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. 

«Σχετικά με τα πλαφόν στις τιμές, εάν επιβάλουν περιορισμούς, απλώς θα πάψουμε να προμηθεύουμε με πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα τις εταιρείες και τα κράτη που θα λάβουν αυτά τα μέτρα διότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε μη-ανταγωνιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα ως «απολύτως παράλογες» τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προσθέτοντας ότι το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Η παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς σε μια τόσο σημαντική βιομηχανία όπως αυτή του πετρελαίου, που είναι μάλιστα η σημαντικότερη σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλου του πλανήτη, και αυτού του είδους οι προσπάθειες θα οδηγήσουν απλώς σε αποσταθεροποίηση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που πληρώνουν ήδη περισσότερο για την ενέργεια, θα είναι εκείνοι που θα ζημιωθούν και από το εν λόγω μέτρο.
 

Πηγή: skai.gr