ΚΑΙΡΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ: Τα σενάρια για τα αποτελέσματα - Πώς θα επηρεάσουν τα ελληνοτουρκικά

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αναμετρώνται σε ένα άτυπο δημοψήφισμα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ - Γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα η «μάχη» για την Πενσυλβάνια - Οι στενές σχέσεις Ρεπουμπλικανού υποψήφιου με τον Ερντογάν 

Μέσα σε κλίμα ακραίου διχασμού και με ξεκάθαρο φαβορί τους Ρεπουμπλικανούς, εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν από το πρωϊ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για το ποιός θα έχει την πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

"H Δημοκρατία μας κινδυνεύει" είναι το μήνυμα του Τζο Μπάϊντεν, την ώρα που πολλοί φοβούνται μια επιστροφή του Τραμπισμού. Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του με μια ανακοίνωση που θα κάνει στις 15 Νοεμβρίου στο Mαρ α Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

«Ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει και ξέρετε ότι είναι η στιγμή να την υπερασπιστείτε. Η δύναμη της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια του λαού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.  

Απο την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «υπάρχει μόνο μία επιλογή για να βάλουμε τέλος σε αυτή την τρέλα. Εάν στηρίζετε την κάθετη πτώση της Αμερικής τότε ψηφίστε για την ριζοσπαστική αριστερά και τους τρελούς Δημοκρατικούς. Εάν θέλετε να σταματήσετε την κατρακύλα τότε πρέπει να ψηφίσετε τους Ρεπουμπικανούς».   

Aπό το Οχάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την μεγάλη ανακοίνωση που θα κάνει στις 15 Νοεμβρίου. Δεν διευκρινίζει, θεωρείται δεδομένο όμως ότι πρόκειται για την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές του 2024, αναφέρει ο Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων, Νικόλας Κατσιμπρας.

Και ενώ θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί θα χασουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας κρίνεται στην Πενσυλβάνια. Ενδεχόμενη απώλεια της Γερουσίας για τους  Δημοκρατικούς σημαίνει την απομάκρυνση του Γερουσιαστή Μενέντεζ από την προεδρια της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων. 

Οι κρίσιμες πολιτείες στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ είναι η Νεβάδα, η Τζόρτζια, η Αριζόνα και η Πενσιλβάνια. 

Τα σενάρια για τα αποτελέσματα:

Σενάριο 1
Πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία

Σενάριο 2
Ήττα με ''μισογεμάτο ποτήρι'' για τους Δημοκρατικούς

Σενάριο 3
Σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Σενάριο 4
Νίκη-έκπληξη των Δημοκρατικών

Γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα η «μάχη» για την Πενσυλβάνια

Η μάχη για την Πενσυλβάνια έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την χώρα μας καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανός Μεχμέτ Οζ έχει τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα, χρηματοδοτείται από την τουρκική ελίτ και διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής της Wagner, Gevgeni Prigkozin, βάζει φωτιά μιλώντας για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, με τον Λευκό Οίκο να διαψεύδει. 

«Έχουμε παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίζουμε. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά όπως ξέρουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

«Οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί για να αποκαλύψουν και να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας όταν τις ανακαλύπτουμε. Ο Γεβγένι είναι ένας γνωστός κακός ηθοποιός, δήλωσε η Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Σε περίπτωση συντριπτικής ήττας των Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ανοίγουν τον ασκό του αιόλου για τον πρόεδρο Μπάιντεν, απειλώντας με πρόταση μομφής για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την διαχέιριση της πανδημίας.  

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο, δήλωσε ο Κρις Πάππας

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και συνεπώς απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κρις Πάππας αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών.

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να προωθεί μέχρι τέλους μια διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων γιατί, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Νιου Χάμσαϊρ μιλάει για την δική του δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τα θέματα, όπως η οικονομία και οι αμβλώσεις, που θα κρίνουν τις εκλογές, αλλά και την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η αμερικανική δημοκρατία με το νέο κύμα υποψηφίων που αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κρις Πάππας στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσινγκτον, Πέτρο Κασφίκη:

Διανύσαμε μια προεκλογική περίοδο που εκτυλίχθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού της τάξης του 8,2%. Ποιο πιστεύτε, λοιπόν, ότι θα είναι το θέμα που θα κρίνει τις εκλογές; Θα είναι κυρίως η οικονομία ή τα κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις που θα οδηγήσουν τον κόσμο στις κάλπες;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι, είτε το ένα, είτε το άλλο. Ο κόσμος ανησυχεί πραγματικά για την οικονομία και πρέπει να έχουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους. Έχουμε δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση με την παροχή επιδόματος θέρμανσης και πιέζοντας την φαρμακοβιομηχανία για την μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφαιρεί το δικαίωμα επιλογής από τις γυναίκες. Βλέπουμε το ένα τρίτο των Αμερικανίδων να μην έχουν αναπαραγωγική ελευθερία με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στις πολιτείες τους. Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εάν διατηρήσουμε την πλειοψηφία μας και εκλέξουμε δύο ακόμα γερουσιαστές. Και οι άνθρωποι στο Νιου Χάμσαϊρ συμφωνούν με αυτό. Αυτή είναι η βασική διαφορά με την αντίπαλο μου. Έτσι, εκτός από το να εστιάσουμε στο να κάνουμε την οικονομία μας να λειτουργήσει για όλους, να μειώσουμε το κόστος για πράγματα όπως η ενέργεια και η στέγαση, πρέπει να προστατεύουμε τις προσωπικές ελευθερίες των ανθρώπων. Και αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο που κατευθύνει τους ανθρώπους σε αυτές τις εκλογές.

Από την στιγμή που φτάσαμε στο Νιου Χάμσαϊρ είδαμε τις δικές σας πολιτικές διαφημίσεις να ασκούν κριτική στην αντίπαλο σας για το θέμα των αμβλώσεων, ενώ εκείνη να σας επικρίνει σκληρά για την οικονομία. Πιστεύτε ότι ο λόγος που έχουμε μια αμφίρροπη αναμέτρηση, ακόμα και στην Γερουσία, είναι ότι ως Δημοκρατικοί αργήσατε να αναδείξετε την οικονομική σας ατζέντα;

Ναι είναι μια αμφίρροπη αναμέτρηση, αλλά νομίζω ότι εξαρχής ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Και νομίζω ότι και τα δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Οι ψηφοφόροι ανησυχούν τόσο για την οικονομία όσο και για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, καθώς και για μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία, ο εθισμός και το περιβάλλον. Και το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για αυτούς. Και νομίζω ότι η καλύτερη ένδειξη είναι να δούμε το ιστορικό μας. Ψηφίσαμε έναν σημαντικό δικομματικό νόμο για τις υποδομές. Αναλάβαμε πρωτοβουλία για να ενισχύσουμε την αμερικανική παραγωγή με στόχο να υποστηρίξουμε το εργατικό δυναμικό μας και να φέρουμε την παραγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά για να μειώσουμε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο έχει κλιμακωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε με διακομματικό τρόπο γιατί έτσι ασκείται πάντα η καλή πολιτική. Και αυτή είναι μια άλλη αντίθεση που βλέπετε σε αυτή την αναμέτρηση (στο Νιου Χάμσαϊρ). Η αντίπαλός μου έχει όλα αυτά τα εμπρηστικά σλόγκαν. Είναι μια ακροδεξιά εξτρεμίστρια. Δεν εκπροσωπεί τις αξίες της πολιτείας μας. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο σημαντικό σε τελική ανάλυση.

Σε αυτές τις εκλογές έχουμε ένα ρεκόρ υποψηφίων που αμφισβητούν επίσημα την εγκυρότητα της εκλογικές διαδικασίας. Πολύς κόσμος κοιτάει τις ΗΠΑ και αναρωτιέται το τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα;

Νομίζω ότι πολλοί και στη χώρα μας αναρωτιούνται το τι συμβαίνει εδώ. Έχουμε ανθρώπους που αρνούνται αυτό που συνέβη στις εκλογές του 2020, λέγοντας ότι οι εκλογές κλάπηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Η αντίπαλός μου, όπως και εκατοντάδες άλλοι που διεκδικούν σε όλη τη χώρα που διεκδικούν μια θέση στο Κογκρέσο, λένε ότι δεν θα είχαν ψηφίσει για να επικυρώσουν τις εκλογές και έτσι θα αρνούνταν το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής εκλογής. Και αυτό είναι κάτι που είναι απλώς ανατριχιαστικό. Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία δεν είχαμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε αυτή τη χώρα, η οποία ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αμερικανικής μας δημοκρατίας. Έτσι, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ. Βλέπουμε απειλές κατά της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Και για να είναι σε θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας να ανταποκριθούν χρειαζόμαστε την Αμερική να έχει μια ισχυρή και ασφαλή δημοκρατία. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβραβεύονται οι αρνητές των εκλογών και οι άνθρωποι που θέλουν να υπονομεύσουν τους θεσμούς μας.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, πιστεύτε ότι θα επέλθουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν και τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο;

Νομίζω ότι είναι σημαντικό η εξωτερική μας πολιτική να ασκείται πάντα σε διακομματικό πεδίο. Αυτό είναι κάτι που το κάναμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην ανάπτυξη κρίσιμων εταιρικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εργαστήκαμε διακομματικά με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας για να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές της. Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των F-16, στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτά παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας τον εναέριο τους χώρο σε τακτική βάση. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια δικομματική βάση. Είχαμε κάποια επιτυχία στην Βουλή και εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία για να υιοθετήσουμε (την τροπολογία για τα F-16) και να αποτρέψουμε αυτές τις πωλήσεις. Αλλά είτε πρόκειται για αυτό το θέμα είτε για τόσα άλλα που εμπίπτουν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε πάντα σε καλύτερη θέση όταν λειτουργούμε διακομματικά. Έτσι, ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το Κογκρέσο, θα έχουμε ηγέτες και από τις δύο πλευρές που θα προωθούν την ενεργή εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση, αναγνωρίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανική σχέση είναι πιο ουσιαστική από ό,τι ήταν ποτέ στο παρελθόν.

Σχετικά με την τροπολογία για τα F-16 είστε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα βρεθεί μια πολιτική φόρμουλα που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά στο Αιγαίο;

Το ελπίζω. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε. Επεξεργαζόμαστε τη γλώσσα που θα προωθήσουμε (στην τροπολογία) προς το τέλος του τρέχοντος έτους στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για να δώσουμε μια απάντηση σε αυτή την ανησυχία. Και αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό για τη στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική και την εθνική μας ασφάλεια εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, χτίζουμε μια διακομματική συμμαχία στη Βουλή για αυτήν την τροπολογία και δεν υποχωρούμε. 

Πηγή: skai.gr