Είναι λίγο μετά τη μία τη νύχτα και τα μπαρ γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης σφύζουν από ζωή. Άνθρωποι περπατούν έξω στο κρύο του Φλεβάρη. Δυο δρόμους παρακάτω ένας νεαρός παραπατάει έξω από μια συναγωγή. Κοντοστέκεται, σαν να θέλει να κάνει εμετό. Έπειτα πυροβολεί τον εβραίο φρουρό Νταν Ουτσάν απευθείας στο πρόσωπο. Ο Ουτσάν ξεψυχά κάτω από το όπλο του δολοφόνου, όπως και κάποιος άλλος πριν από αυτόν, ο σκηνοθέτης Φιν Νόργκαρ.
Από τότε πέρασε ένας χρόνος, όμως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 14ης Φεβρουαρίου 2015 δεν σβήστηκαν από τη μνήμη της πόλης. Ο άνθρωπος ο οποίος αφαίρεσε από τους Δανούς τη ξενοιασιά και από την Κοπεγχάγη την αθωότητα είναι ο 22χρονος Ομάρ Αμπντέλ Χαμίντ Ελ-Χουσεΐν. Είναι παλαιστινιακής καταγωγής αλλά γεννημένος στη Δανία.
Πριν μετατρέψει την ήρεμη πόλη σε τοπίο τρόμου εργαζόταν ήδη από την εποχή που τελείωσε το σχολείο. Ο διευθυντής του τον χαρακτηρίζει επιμελή και ταλαντούχο.
Ωστόσο ο παρορμητικός νεαρός ποτέ δεν έκρυψε το μίσος του για τους Εβραίους. Λόγω πρόκλησης σωματικής βλάβης είχε καταδικαστεί άλλωστε σε δυο χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο βγήκε από τη φυλακή νωρίτερα.
Στο τέλος εκείνης της φοβερής νύχτας του Φλεβάρη ο Ελ-Χουσεΐν κείτεται νεκρός μπροστά στο σπίτι του στο προάστιο της Κοπεγχάγης Νόρεμπρο στο οποίο κατοικούν πολλοί μετανάστες. Τον έχει πυροβολήσει ένας αστυνομικός.
Ο δράστης δεν είχε προσπαθήσει προηγουμένως να καλύψει τις κινήσεις του. Ο 22χρονος είχε φτάσει με ταξί το απόγευμα σε ένα καφέ στο προάστιο Όστερμπρο, όπου διεξαγόταν εκδήλωση με θέμα την τέχνη και την ελευθερία της έκφρασης με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ο 55χρονος Νόργκαρ βρισκόταν στο πεδίο βολής του νεαρού. Ενώ ο σκηνοθέτης ξεψυχούσε ο δράστης εξαφανιζόταν. Επέστρεψε στο Νόρεμπρο και κάθισε σε ένα ίντερνετ καφέ.
Στόχος ήταν ο σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς
Οι δανοί εισαγγελείς είναι βέβαιοι ότι ο Ελ-Χουσεΐν είχε συνεργούς. Τον Μάρτη του ίδιου χρόνου βρίσκονται τέσσερις ύποπτοι για συνέργεια σε φόνο ενώπιον του δικαστηρίου. Κατηγορούνται ότι του έδωσαν όπλα και κατάλυμα. Πώς ο Ελ-Χουσεΐν έμεινε τόση ώρα χωρίς να τον εντοπίσει κανείς και κατάφερε έτσι να διαπράξει και δεύτερο φόνο την ίδια νύχτα παραμένει μυστήριο. Το γεγονός αυτό κόστισε στον Εβραίο φρουρό τη ζωή του. Και κάποιοι αστυνομικοί απειλήθηκαν από πυροβολισμούς.
Εκείνες οι δεκατρείς ώρες δεν άφησαν την Κοπεγχάγη να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς για μήνες. Ξαφνικά η αναταραχή που είχε ξεσπάσει με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Πριν από δέκα χρόνια οι καρικατούρες του προφήτη που δημοσιεύτηκαν στη δανέζικη εφημερίδα Γίλαντ-Πόστεν είχαν προκαλέσει διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.
Στόχος της επίθεσης του Ελ-Χουσεΐν φαίνεται πως ήταν ο σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση της Κοπεγχάγης και ο οποίος είχε σχεδιάσει μια γελοιογραφία όπου ο Μωάμεθ απεικονίζεται με σώμα σκύλου.
Από τότε ο Βιλκς ζει σε άγνωστο μέρος και πρέπει να μετακομίζει κάθε φορά που γίνεται γνωστός ο τόπος κατοικίας του. Το Σάββατο ήταν καλεσμένος σε εκδήλωση αφιερωμένη στα γεγονότα της Κοπεγχάγης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της Δανίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.