Της Αθηνάς Παπακώστα
Εκτάκτως συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές αντιρρήσεις στο ζήτημα εισδοχής της Σουηδίας στη Συμμαχία.
«Είναι τώρα η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη καθώς, ανακοίνωνε την ημερομηνία της συνάντησης. Σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών, αρχηγοί πληροφοριών και σύμβουλοι ασφαλείας από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η οποία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο.
Για την εισδοχή της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται η ομόφωνη έγκριση όλων των μελών της. Ωστόσο, η Άγκυρα επιμένει να κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Τουρκία κρίνει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και μέλη του ΡΚΚ αλλά και άλλων ατόμων τα οποία συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.
Σουηδία και Φινλανδία, υπό τον φόβο ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή τους ουδετερότητα και να υποβάλουν αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι.
Στο μεταξύ και η Ουγγαρία φαίνεται να καθυστερεί τη δική της διαδικασία έγκρισης της σουηδικής ένταξης. Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δημοκρατικός Συνασπισμός» της χώρας γράφουν ότι, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα Fidesz δεν θα προγραμματίσουν ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στην τελευταία εαρινή σύνοδο της ουγγρικής Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Αντιθέτως, σημειώνουν ότι την αναβάλλουν για τοερχόμενο φθινόπωρο.
Η Βουδαπέστη διατηρεί μία εχθρική στάση κατά της Στοκχόλμης εδώ και χρόνια. Ο θυμός της πηγάζει στην κριτική που έχει ασκηθεί από την πλευρά της Σουηδίας κατά του Ούγγρου Πρωθυπουργού σχετικά με τη διάβρωση δικαίου στη χώρα. Από την πλευρά του ο Όρμπαν αρνείται το γεγονός. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει μία λίστα απαιτήσεων αλλά αναφέρει ότι τα παράπονά της θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες απαντήσεις προκειμένου να επικυρώσει το αίτημα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά τους οι Σουηδοί αξιωματούχοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Ουγγαρίας δηλώνοντας, την ίδια στιγμή, μπερδεμένοι ενώ οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα είναι πιθανό να ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας στο θέμα.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, το τελευταίο χρονικό διάστημα παραμένει απασχολημένος με μία σειρά αξιωματούχων του ΝΑΤΟ προκειμένου να καταφέρει να διασφαλίσει ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η σουηδική πλευρά παραμένει στην κορυφή της ατζέντας τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» πέρα από την ένταξή της στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.
Ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν, δίχως να αισιοδοξούν, ότι η Τουρκία στο παρελθόν είχε ξανά διαφορές και είχε συγκρουστεί με τους συμμάχους της επί σειρά θεμάτων αλλά στο τέλος, και μετά από παζάρι, είχε υποχωρήσει. Αυτή τη στιγμή, σταθερά, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει στην επικύρωση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.