ΚΑΙΡΟΣ

Η Ελβετία «ντύθηκε» στα μωβ - Χιλιάδες γυναίκες συμμετείχαν στη φεμινιστική απεργία

Πρόκειται για μια ημέρα κινητοποιήσεων, κατά την οποία οι γυναίκες καλούνται να φύγουν νωρίτερα από τη δουλειά τους για να διαμαρτυρηθούν για τις μισθολογικές ανισότητες, τις διακρίσεις σε βάρος τους, την παρενόχληση και τη σεξουαλική βία

Μπλοκάροντας τις γραμμές του τραμ στη Ζυρίχη και φωτίζοντας τον καθεδρικό ναό της Λωζάνης σε χρώμα βιολετί, εκατοντάδες γυναίκες κινητοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την Ελβετία, για να γιορτάσουν την εθνική ημέρα φεμινιστικής απεργίας.

Η ημέρα αυτή ολοκληρώθηκε με διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες και μικρές πόλεις, υπό τους ήχους ταμπούρλων, σλόγκαν και τραγουδιών. Τα αιτήματα των γυναικών για αυτή τη χρονιά ήταν: «Σεβασμός, Χρόνος, Χρήματα».

Η απεργία των γυναικών, που είχε οργανωθεί για πρώτη και μοναδική φορά το 1991, αναβίωσε το 2019 από μια νέα γενιά ακτιβιστριών. Πρόκειται για μια ημέρα κινητοποιήσεων, κατά την οποία οι γυναίκες καλούνται να φύγουν νωρίτερα από τη δουλειά τους για να διαμαρτυρηθούν για τις μισθολογικές ανισότητες, τις διακρίσεις σε βάρος τους, την παρενόχληση και τη σεξουαλική βία. Η απεργία συμπίπτει με την επέτειο της υιοθέτησης της αρχής της ισότητας ανδρών και γυναικών στο Σύνταγμα, στις 14 Ιουνίου 1981.

Να σημειωθεί ότι η Ελβετία ήταν μια από τις τελευταίες δυτικές χώρες που παραχώρησαν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μόλις το 1971.

Οι διοργανωτές δεν έδωσαν κάποιον απολογισμό συμμετοχής και οι ελβετικές αρχές δεν συνηθίζουν να κάνουν ανακοινώσεις για τον όγκο των διαδηλώσεων.

Στη Ζυρίχη, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλώτριες κατέβηκαν στον δρόμο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, διακόπηκε σε ένδειξη συμπαράστασης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο Keystone-ATS, περίπου 300 άτομα μπλόκαραν τις γραμμές του τραμ σε μια πλατεία, στο περιθώριο της απεργίας, αλλά διαλύθηκαν με την επέμβαση της αστυνομίας.

«Συναυλίες» με κατσαρόλες, συγκεντρώσεις στις πλατείες και πικνίκ με μουσική έδωσαν τον ρυθμό σε μια κινητοποίηση όπου συμμετείχαν γυναίκες κάθε ηλικίας, ντυμένες σε χρώματα ροζ, μωβ και βιολετί. Στην πρωτεύουσα Βέρνη οι γυναίκες οργάνωσαν μια συγκέντρωση έξω από το Ομοσπονδιακό Μέγαρο, την έδρα του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, για να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. «Ορκιζόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για την ισότητα όλων των ανθρώπων σε αυτήν τη χώρα», φώναζαν, με υψωμένη τη γροθιά.

Στην Ελβετία έχει γίνει κάποια πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2002 αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση και το 2005 θεσμοθετήθηκε η άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, διάρκειας 14 εβδομάδων. Από το 2021 δίνεται και άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων. Όμως οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι περιορισμένες και στοιχίζουν ακριβά, γεγονός που συνιστά σοβαρό μειονέκτημα για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ