Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει ως συνέπεια ένα έλλειμμα εργατικού δυναμικού στη χώρα της τάξης των 330.000 ανθρώπων, κυρίως σε χαμηλής ειδίκευσης απασχολήσεις, σύμφωνα με εκτίμηση δεξαμενών σκέψης.
Οι ερευνητές από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER) και τον οργανισμό «Το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη» σημειώνουν στην έκθεση που δημοσίευσαν πως ενώ η οριστικοποίηση του Brexit το 2020 οδήγησε σε αύξηση της μετανάστευσης από τρίτες χώρες, το κενό που έχουν αφήσει οι Ευρωπαίοι δεν έχει καλυφθεί επαρκώς.
Οι υπολογισμοί των δύο δεξαμενών σκέψης βασίζονται στα πρόσφατα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), που δείχνουν πως μέχρι τον Ιούνιο του 2022 υπήρξε μείωση της καθαρής μετανάστευσης προς το Ην. Βασίλειο της τάξης των 540.000 ανθρώπων.
Για να διακρίνουν τον αντίκτυπο του Brexit μεταξύ αυτού του συνολικού αριθμού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης την ετήσια έρευνα του ONS για τις ποιοτικές μεταβολές του πληθυσμού της χώρας.
Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν δεν είχε καταργηθεί η ελευθερία μετακίνησης πληθυσμών μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου και οι μεταναστευτικοί κανόνες δεν είχαν αλλάξει, στο βρετανικό έδαφος θα διαβιούσαν σήμερα 460.000 περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες.
Το έλλειμμα αυτό καλύφθηκε μόνο εν μέρει από τους 130.000 μετανάστες που έχουν μετακομίσει για μόνιμη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Οι βασικές ελλείψεις σε έμψυχο εργατικό δυναμικό εντοπίζονται από τους ερευνητές σε έξι καίριους τομείς για τη βρετανική οικονομία.
Στις μεταφορές και στις αποθήκες καταγράφεται ο μεγαλύτερος αντίκτυπος, με μείωση κοινοτικών εργατών κατά 128.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου του εργατικού δυναμικού σε αυτούς τους τομείς.
Στον τομέα των χονδρικών και λιανικών πωλήσεων η αντίστοιχη μείωση προσωπικού φτάνει στο 3% των τομέων, δηλαδή οι Ευρωπαίοι απασχολούμενοι είναι 103.000 λιγότεροι από όσοι θα ήταν δίχως το Brexit.
Τέλος, στους τομείς της μεταποίησης και κατασκευών, καθώς και των διοικητικών θέσεων η μείωση αγγίζει το 2%, δηλαδή 32.000 απασχολούμενους.
Στους τομείς που απαιτείται υψηλότερη ειδίκευση, όπως στον κλάδο της υγείας, της εκπαίδευσης και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η μετανάστευση από τρίτες χώρες έχει υπερκαλύψει την εκτιμώμενη απώλεια εργαζομένων από την ΕΕ.
Η έκθεση αναφέρει πως τα δεδομένα στο έδαφος συνάδουν με τις υποσχέσεις των υποστηρικτών του Brexit, δηλαδή τη μείωση της μετανάστευσης από την ΕΕ, ωστόσο αφήνουν ελλειματική την αγορά εργασίας.
Μόλις τον περασμένο μήνα έκθεση της Βουλής των Λόρδων επισήμαινε πως το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό στη Βρετανία απειλεί τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Την προειδοποίηση αυτή συμμερίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.
Η έκθεση εκείνη απέδιδε το πρόβλημα εν μέρει στην κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης από την ΕΕ, αλλά και στην απόφαση για πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Βρετανών άνω των 50 ετών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.