Ελ Σαλβαδόρ: Δικαστήριο διέταξε να δικαστεί πρώην πρόεδρος διότι επιδίωξε ανακωχή με τις συμμορίες

Η εισαγγελία τόνισε ότι η συμφωνία με τις μάρας που ενεθάρρυνε ο πρώην πρόεδρος Φούνες ήταν «παράνομη», καθώς οι συμμορίες αυτές είναι «τρομοκρατικές» δομές.

Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ διέταξε χθες Τετάρτη να προσαχθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος Μαουρίτσιο Φούνες (2009-2014), που ζει στη Νικαράγουα, διότι φέρεται να είχε αποδεχθεί τη σύναψη συμφωνίας ανακωχής με τις συμμορίες το 2012.

«Αποφασίστηκε ο Μαουρίτσιο Φούνες να δικαστεί επειδή συνθηκολόγησε με τις συμμορίες», γνωστές ως μάρας, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, το δικαστήριο διέταξε έπειτα από ακροαματική διαδικασία «την παραπομπή του πρώην προέδρου στη δικαιοσύνη».

Δεν ορίστηκε προς το παρόν η ημερομηνία έναρξης της δίκης του.

Κατηγορούμενος για διαφθορά, ο κ. Φούνες διέφυγε στη Νικαράγουα το 2016, όπου του προσφέρθηκε άσυλο και κατόπιν η υπηκοότητα.

Μέχρι σήμερα, εκκρεμούν έξι εντάλματα σύλληψης σε βάρος του, το τελευταίο στη σειρά για την υπόθεση της ανακωχής με τις μάρας.

Το 2012, ο πρώην πρόεδρος είχε διευκολύνει την κήρυξη ανακωχής με τις συμμορίες, με την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), προκειμένου να μειωθούν οι δολοφονίες.

Η εισαγγελία τόνισε ότι η συμφωνία με τις μάρας που ενεθάρρυνε ο πρώην πρόεδρος Φούνες ήταν «παράνομη», καθώς οι συμμορίες αυτές είναι «τρομοκρατικές» δομές.

Τον Αύγουστο του 2015, η σαλβαδοριανή δικαιοσύνη ανακήρυσσε τις συμμορίες «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο κ. Φούνες, άλλοτε δημοσιογράφος, κατηγορείται εξάλλου, στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, για κατάχρηση 351 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

Το τρέχον διάστημα, η κυβέρνηση του νυν αρχηγού του κράτους Ναγίμπ Μπουκέλε διεξάγει «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών, που έχει οδηγήσει σε πάνω από 58.000 φυλακίσεις — κι εξασφαλίζει στον σαραντάρη πρόεδρο δημοτικότητα-ρεκόρ, παρά τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αθρόων συλλήψεων αθώων, και παρά τις ανησυχίες μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ