ΚΑΙΡΟΣ

Ελ Σαλβαδόρ: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στη δικαιοσύνη αποχαρακτηρισμένα αρχεία για τη σφαγή στο χωριό Ελ Μοσότε

Οι ΗΠΑ, οι οποίες συμμετείχαν προσφέροντας οικονομική υποστήριξη στον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992), ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως παρέδωσαν στη δικαιοσύνη της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για τη σφαγή που είχε διαπραχθεί από τον στρατό στο χωριό Ελ Μοσότε εν έτει 1981.

«Χθες (σ.σ. προχθές Παρασκευή), υποβάλαμε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ζητούσε το δικαστήριο το οποίο έχει επιφορτιστεί με την έρευνα και θα του επιδώσουμε και άλλα στο μέλλον», διαβεβαίωσε –μιλώντας στα ισπανικά– ο Μπρένταν Ο’ Μπράιεν, διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαν Σαλβαδόρ στον οποίο έχει ανατεθεί η διαπραγμάτευση για το ζήτημα.

Τα ντοκουμέντα επιδόθηκαν σε δικαστήριο της πόλης Σαν Φρανσίσκο Γκοτέρα, όπου διώκονται από τη δικαιοσύνη 17 στρατιωτικοί για τη συμμετοχή τους στο μακελειό.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι είχαν σφαγιαστεί στο Ελ Μοσότε, στο βορειοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Μορασάν, το 1981.

Μεταξύ της 9ης και της 13ης Δεκεμβρίου του 1981, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, στρατιώτες του τάγματος Ατλάκατλ, εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς –η μονάδα αυτή έχει στο μεταξύ διαλυθεί–, πυρπόλησαν σπίτια και εκτέλεσαν εν ψυχρώ κατοίκους του Ελ Μοσότε και κοντινών χωριών, που υποψιάζονταν πως συνεργάζονταν με τους αριστερούς αντάρτες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι πάντες –άνδρες, γυναίκες και παιδιά– σφαγιάστηκαν.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί «η έρευνα για να έρθει στο φως η αλήθεια», και να αποδοθεί «δικαιοσύνη» καθώς και να συνεχίσουν να «υποστηρίζονται οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων», σύμφωνα με τον κ. Ο’ Μπράιεν, η χώρα του οποίου προσέφερε χρηματοδοτική υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της σαλβαδοριανής στρατιωτικής χούντας.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα συνέδραμε στην «ψηφιοποίηση» των δικογράφων που σχετίζονται με την έρευνα για τη σφαγή, είπε ακόμη ο αμερικανός διπλωμάτης.

Το 2017, η τότε κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωνε πως στο Ελ Μοσότε και σε γειτονικά χωριά δολοφονήθηκαν το 1981 τουλάχιστον 988 άνθρωποι, ανάμεσά τους 558 παιδιά. Κάπου 712 πολίτες που επέζησαν εγκατέλειψαν την περιοχή.

Στον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν συνολικά 75.000 άνθρωποι, άλλοι 7.000 «εξαφανίστηκαν», ενώ αμέτρητες χιλιάδες εκτοπίστηκαν.

Η στρατιωτικοπολιτική κυβέρνηση της εποχής, με επικεφαλής τον χριστιανοδημοκράτη Χοσέ Ναπολεόν Δουάρτε –εκλιπόντα πλέον–, διέψευδε κατηγορηματικά πως διαπράχθηκε η σφαγή. Όπως και η κυβέρνηση του τότε αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, που προσέφερε βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα στη στρατιωτική χούντα στο Ελ Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

«Το Ελ Μοσότε είναι ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της ιστορίας του Σαλβαδόρ: πριν από 40 χρόνια, πάνω από 1.000 άνθρωποι, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων ήταν παιδιά, δολοφονήθηκαν εδώ μέσα σε διάστημα τριών ημερών», είπε ο κ. Ο’ Μπράιεν. Πρόκειται για «τραγωδία» η οποία «αληθινά συγκλονίζει», πρόσθεσε.

Εκφράστηκε προτού τελεστεί εκδήλωση μνήμης για την 40ή επέτειο της σφαγής, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 300 συγγενείς θυμάτων, στην κεντρική πλατεία του Ελ Μοσότε, κάπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ