Ζούμε μια καταστροφή άνευ προηγουμένου. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό που γίνεται με τις πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας που καταστράφηκε η φυτική παραγωγή, είναι ένα χτύπημα για το περιβάλλον. Δέστε εδώ, δέστε Εύβοια, δέστε Ρόδο, δέστε Μαγνησία, που η Θεσσαλία αμέσως μετά τις φωτιές χτυπήθηκε και με τις πλημμύρες στο ίδιο σημείο θα έλεγα, αυτή τη στιγμή μυρίζει θάνατο. Στη Θεσσαλία, ειδικά στη Θεσσαλία, όλη η Θεσσαλία μυρίζει θάνατο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.
Η Θεσσαλία παράγει 200.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα καταρχήν και αντίστοιχα λιγότερο αγελαδινό. Παράγει 160.000 πρόβειο και γύρω στους 40.000 τόνους γίδινο γάλα. Δεν έχει χτυπηθεί όλη η Θεσσαλία, όλος αυτός ο πλούτος του 1.800.000 αιγοπροβάτων.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, υπολογίζουμε ότι η ζημιά θα ξεπεράσει τις 100.000 αιγοπρόβατα, τις 20.000 χοιρινά, τις 6.000 βοδινά και τις 50.000 κοτόπουλα.
Όμως να λάβετε υπόψη σας ότι δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε σε χωριά που είναι πλημμυρισμένα τα σπίτια. Έχουν χαθεί τα σπίτια των συναδέλφων, γιατί κύρια αγρότες και κτηνοτρόφοι ήτανε σε αυτά, και δεν ξέρουμε πόσοι στάβλοι έχουν καταρρεύσει τελείως και πόσοι θέλουν επισκευές πολύ μεγάλες.
Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα ότι ξέρετε με ένα δισεκατομμύριο ή με μισό ή με πέντε. Εμείς υπολογίζουμε συνολικά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ότι θα είναι η τελική ζημιά.
Υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων που έχουν καταρρεύσει και οι οποίες ήταν δομημένες πολύ καλά. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, μετά την καταγραφή θα δούμε την τελική εικόνα.
Μεγάλο πρόβλημα είναι και η στέγαση όσων ζώων διασώθηκαν. Γύρω στα 25.000 με 30.000 αιγοπρόβατα που σώθηκαν έχουν μεταφερθεί σε στεγνό μέρος όμως δεν έχουν πού να τα στεγάσουν. Σε κάτι παλιά μαντριά εγκαταλελειμμένα τα πήγαμε.
Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ανοίξαμε σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου ένα λογαριασμό και όσοι μπορούνε να βάλουν χρήματα.
Υπάρχουν και οι νέοι κτηνοτρόφοι, που γκρεμίστηκαν οι στάβλοι τους, οι οποίοι είχαν επενδύσει αρκετά λεφτά την τελευταία πενταετία, και τα έχασαν όλα μείνανε τώρα να πληρώνουν τα δάνεια.
Ζητάμε να νομοθετήσει η κυβέρνηση το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και για τον στάβλο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όχι έξι μήνες όχι που λένε, τι θα αλλάξει σε 6 μήνες, αναρωτήθηκε.
Αυγενάκης: Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οι προκαταβολές σε πληγέντες με ζωικό κεφάλαιο
Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ τόνισε ότι η εικόνα στη Θεσσαλία είναι διαχειρίσιμη και ότι χρειάζεται χρόνος, ενώ επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα δοθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
«Μέχρι και χθες το απόγευμα οι δηλώσεις σε ό, τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο είχαν φτάσει περίπου τις 1400 και στο φυτικό κεφάλαιο περίπου τις 300. Δηλαδή πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν όλα αυτά για να μιλήσουμε για ένα χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Αφετέρου προχωρά η διαδικασία της οριοθέτησης της περιοχής που έχει υποστεί όλη αυτή τη ζημιά, οπότε εκ των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό. Τρίτη με Τετάρτη θα έχουμε την οριοθέτηση πλέον της πληγείσας περιοχής. Επειδή το ζωικό κεφάλαιο είναι πολύ μικρότερο σε αριθμό σε σύγκριση με το φυτικό, η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, με μια επιφύλαξη, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προκαταβολές στους πληγέντες που έχουν ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά πάνε πάρα πολύ αργά οι αιτήσεις. Παρακαλούμε λοιπόν τους παραγωγούς αγρότες μας να προβούν σε αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως απαραίτητη».
«Εμείς αποζημιώνουμε την παραγωγή, αλλά όσοι αγρότες έχουν χάσει το τρακτέρ, τον εξοπλισμό τους, τα σύνεργά τους, να κάνουν τις δηλώσεις. Η αποζημίωση γι αυτά θα προέλθει από την κρατική αρωγή, αλλά δεν θέλουμε να τους μπλέξουμε σε διαφορετικά σημεία. Μία αίτηση, μία δήλωση, αρκεί. Έχουμε κάνει ενοποίηση της πλατφόρμας, οπότε δεν υπάρχει σύγχυση, ούτε πρόβλημα” εξήγησε ο υπουργός. Ήδη εξετάζουμε κάποια προγράμματα που θα μπορούσαν να κινητροδοτήσουν την επόμενη μέρα και να δώσουν μια δύναμη, μια ώθηση σε όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους. Το πιο σημαντικό είναι οι υποδομές. Διότι με κάθε τρόπο πρέπει να κάνουμε μια σωστή, ενιαία μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Θα επιτρέψουμε να ζει ο κόσμος με την αγωνία αν θα ξανασυμβεί;» πρόσθεσε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.