Της Αθηνάς Παπακώστα
H οργή στην Ιταλία μετά από απόφαση δικαστή ότι το «χούφτωμα» που διαρκεί μέχρι δέκα δευτερόλεπτα δεν συνιστά σεξουαλική παρενόχληση δεν κοπάζει. Και το ερώτημα είναι απλό: ποιος μετράει τα δευτερόλεπτα όταν τον παρενοχλούν; Και από πότε η διάρκεια της παρενόχλησης μειώνει τη σοβαρότητά της;
Η υπόθεση αφορά στην καταγγελία 17χρονης μαθήτριας ότι, την άνοιξη του 2022, ο επιστάτης του σχολείου της στη Ρώμη τής κατέβασε το παντελόνι, πέρασε το χέρι μέσα από το εσώρουχό της πιάνοντάς της τους γλουτούς της. Το κορίτσι εκείνη τη στιγμή ανέβαινε τις σκάλες στο ασφαλές (θεωρητικά) περιβάλλον του σχολείου της και όταν γύρισε το βλέμμα της προς τα εκείνον αυτός της απάντησε: «Αγάπη, το ξέρεις, πως αστειευόμουν».
Ευτυχώς η ανήλικη μαθήτρια είχε καλύτερη αίσθηση του χιούμορ από τον επιστάτη του σχολείου ο οποίος σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως είναι 66 ετών και ονομάζεται Αντόνιο Αβολα.
Παρά το γεγονός ότι ο 66χρονος ομολόγησε την πράξη του, επέμεινε και ενώπιον των δικαστών πως αστειευόταν. Οι εισαγγελείς δεν γέλασαν και ζήτησαν την τιμωρία του με ποινή φυλάκισης τριών ετών. Ο πρόεδρος όμως του δικαστηρίου έδειξε την πόρτα της εξόδου στον 66χρονο αποφασίζοντας την αθώωσή του αφού όπως εξήγησε η πράξη του σε βάρος της ανήλικης «διήρκησε μεταξύ πέντε και δέκα δευτερολέπτων» και, επομένως, «ήταν κάτι το φευγαλέο για να συνιστά έγκλημα».
H μαθήτρια δήλωσε εξοργισμένη μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera και υπογράμμιζε ότι «τα δευτερόλεπτα αυτά ήταν περισσότερα από αρκετά για να νιώσω τα χέρια του επιστάτη πάνω μου. Αρχίζω να πιστεύω ότι ήταν λάθος να εμπιστευτώ τους θεσμούς».
Πλέον έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την απόφαση δικαστηρίου της Ανκόνα που αθώωσε δύο άντρες που κατηγορούνταν για βιασμό σε βάρος 22χρονης με σκεπτικό ότι το θύμα ήταν «πολύ αρρενωπό» και σήμερα, στη χώρα το κύμα αντιδράσεων είναι το ίδιο έντονο. Σκοπός του να συμπαρασταθεί στη 17χρονη, να πνίξει την απόφαση και να απονεμηθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση της.
Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η συζήτηση άνοιξε με οδηγό τα hashtags #10secondi (δέκα δευτερόλεπτα) και #palpatabreve (σύντομο χούφτωμα).
Την αρχή έκανε ο ηθοποιός της διάσημης σειράς, και στη χώρα μας, White Lotus, ο Paolo Camilli για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη η επιχειρηματίας Chiarra Ferragni αλλά και ο influencer Francesco Cicconetti ο οποίος πολύ εύστοχα διερωτήθηκε «ποιος αποφασίζει ότι τα 10 δευτερόλεπτα δεν είναι πολλά; Ποιος μετράει τα δευτερόλεπτα όταν τον παρενοχλούν;».
Σε κάθε βίντεο ο πρωταγωνιστής παραμένει σιωπηλός και με το ένα του χέρι πασπατεύει επίμαχα σημεία του ανθρώπινου σώματος όσο το ρολόι μετρά αντίστροφα από τα δέκα δευτερόλεπτα. Σε κάθε ένα από αυτά η διαπίστωση είναι η ίδια: όχι δέκα δευτερόλεπτα αλλά έστω και ένα δευτερόλεπτο αρκεί για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Για το θέμα η συντονίστρια του παγκόσμιου δικτύου One Billion Rising κατά της βίας ενάντια των γυναικών αναφέρει ότι: «η ερμηνεία του δικαστηρίου για το τι είναι σεξουαλική παρενόχληση είναι εντελώς λανθασμένη και εξαιρετικά επιζήμια. Το γεγονός ότι ήταν αστείο και κράτησε πέντε με δέκα δευτερόλεπτα δεν έχει καμία σημασία. Ήταν σεξουαλική παρενόχληση και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο».
Δεν αντιμετωπίστηκε όμως και ο 66χρονος ενδεχομένως να συνεχίζει να γελάει ακόμη με το «αστείο» του μέχρι να το επαναλάβει ξανά αλλά αυτή τη φορά με το χρονόμετρο ανά χείρας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.