Πετάει το γάντι στη δύση και το ΝΑΤΟ ο Eρντογάν.
Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από το Σότσι και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διαμηνύει πως η Τουρκία όχι μόνο θα αγοράσει νέα πυραυλική συστοιχία Σ 400 αλλά αντιθέτως εξετάζει τη διεύρυνση της αμυντική συνεργασίας με τη Ρωσία σε τομείς που περιλαμβάνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα υποβρύχια.
Ειδικότερα, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σε τουρκικά ΜΜΕ, μόλις επέστρεψε από το Σότσι, προκάλεσαν έκπληξη αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του η Τουρκία καθίσταται ως η μόνη ΝΑΤΟΙΚΗ χώρα που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της τουλάχιστον, θα παραλάβει όχι μόνο πυραυλικά αλλά και οπλικά συστήματα (μαχητικά, αεροπλάνα, υποβρύχια και νέους πυρηνικούς σταθμούς) από την Μόσχα.
Όλα αυτά, παρά τις νέες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, η οποία τονίζει πως σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει νέα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, θα έρθουν νέες κυρώσεις.
Όπως φαίνεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να δείξει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στις αποφάσεις του, κάνοντας πολύ χαρακτηριστικές δηλώσεις επ’ αυτού.
«Στο θέμα των S-400 η διαδικασία προχωράει κανονικά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποχώρησης. Όπως τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για παραγωγή κινητήρων μαχητικών και για μαχητικά . Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί και στις ναυπηγήσεις πλοίων. Θα γίνουν βήματα με τη Ρωσία, κοινά βήματα μέχρι και σε ναυπηγήσεις υποβρυχίων» τονίζει.
Ο Τούρκος Πρόεδρος εν συνεχεία αποκάλυψε πως το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι υποβρυχίων που έχει ξεκινήσει με την Γερμανία, έχει «κολλήσει».
«Η Γερμανία στο ζήτημα των υποβρυχίων Reis έχει χαλαρώσει την υπόθεση. Αν σε περίπτωση που η Γερμανία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της τότε κι εμείς θα βρούμε τις εναλλακτικές λύσεις. Οι εναλλακτικές δεν τελειώνουν», ανέφερε.
Παράλληλα απείλησε τις ΗΠΑ λέγοντας πως «Ή θα μας δώσουν τα F-35 ή τα χρήματά μας», έχοντας ωστόσο δηλώσει πως ενδέχεται να αγοράσει και μαχητικά.
Αυτό όμως που προκάλεσε περαιτέρω έκπληξη είναι το γεγονός πως ήδη παρασκευάζεται ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιού με ρωσικά κεφάλαια.
«Κατασκευάζουμε τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου. Έχουμε στόχο να διαθέτουμε 3 πυρηνικούς σταθμούς. Στον κύριο Πούτιν πρότεινα, αν μπορούμε να κατασκευάσουμε μαζί και τα άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια», δήλωσε.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία, βλέπει πως δεν είναι σε θέση να παραλάβει κανένα οπλικό σύστημα από τις χώρες που εντάσσονται στο ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα, αντιθέτως, η Ελλάδα παραλαμβάνει οπλικά συστήματα τόσο από την Γερμανία, όσο και από την Γαλλία και το Ισραήλ ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να υπογράψει και μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.