«Επανάσταση του χιτζάμπ» στο Ιράν: Τουλάχιστον 11 νεκροί στα επεισόδια μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί - Διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα

Διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε πολλές άλλες πόλεις του Ιράν πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα την Πέμπτη, καθώς οι αναταραχές που ξεκίνησαν από τον θάνατο γυναίκας η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας εντάθηκαν για έκτη ημέρα. 

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Ωστόσο, οι αναφορές πλέον ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 11.

Δύο αστυνομικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες» στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. 

Η 22χρονη Mahsa Amini έχασε τη ζωή της την περασμένη εβδομάδα, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία». Έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι Αρχές δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του θανάτου.

ιράν

Ο θάνατος της Amini έγινε θρυαλλίδα για να ξεσπάσουν άγριες διαδηλώσεις, οι χειρότερες στο Ιράν από το 2019.

Οι περισσότερες έχουν συγκεντρωθεί στις βορειοδυτικές περιοχές του Ιράν, όπου κατοικούν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Στα βορειοανατολικά, οι διαδηλωτές φώναζαν «θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε, αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν» κοντά σε αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter, το οποίο όμως δεν επαληθεύτηκε από το Reuters.

Άλλο αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη, καθώς η αναταραχή εξαπλώθηκε από τις κουρδικές περιοχές, από όπου καταγόταν η Amini.

Η κυβέρνηση του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Reuters ανέφερε ότι είχαν σκοτωθεί 1.500 άτομα.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης οργή για τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Μοτζτάμπα, μακάρι να πεθάνεις και να μην γίνεις Ανώτατος Ηγέτης», ένα πλήθος εθεάθη να φωνάζει στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στον γιο του Χαμενεΐ, ο οποίος ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί τον πατέρα του στην κορυφή του πολιτικού κατεστημένου του Ιράν.

Αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντιφρονούντες .

Χωρίς κανένα σημάδι χαλάρωσης των διαδηλώσεων, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με λογαριασμούς της Hengaw, των κατοίκων και του παρατηρητηρίου τερματισμού λειτουργίας του Διαδικτύου NetBlocks.

Ο θάνατος του Αμίνι έχει εξαπολύσει οργή σε όλο το Ιράν για ζητήματα όπως οι ελευθερίες στην Ισλαμική Δημοκρατία και η οικονομία που παρασύρεται από τις κυρώσεις.

Οι γυναίκες έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στις διαμαρτυρίες, κουνώντας και καίγοντας τα πέπλα τους, με κάποιες να κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια.

Στο βόρειο Ιράν, πλήθη οπλισμένα με ρόπαλα και πέτρες επιτέθηκαν σε δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας με μοτοσικλέτα καθώς το πλήθος επευφημούσε, όπως φαίνεται σε βίντεο, το οποίο το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει.

Πηγή: skai.gr