Έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα: Ίσως η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην Ουκρανία «από το Τσερνόμπιλ»

Για να ανακάμψει η πανίδα και η χλωρίδα μπορεί να χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, προειδοποιούν οι ειδικοί - Το φράγμα αποτελεί «από τα μεγαλύτερα συστήματα άρδευσης στην Ευρώπη»

Τις άμεσες συνέπειες της κατάρρευσης του φράγματος Νόβα Καχόβκα καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου οι οποίοι έχουν κληθεί από χθες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Οι ανησυχίες για μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία έχουν επικεντρωθεί εδώ και καιρό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που κατέχει η Ρωσία, ωστόσο, η καταστροφή προήλθε τελικά μετά την έκρηξη στο φράγμα. Οι τόνοι νερού και λάσπης που κατέκλισαν την περιοχή εξαφάνισαν από την μια στιγμή στην άλλη νησιά και υγροτόπους. Παράλληλα, χιλιάδες σπίτια και μέσα διαβίωσης έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, μαζί με αμέτρητα εξημερωμένα και άγρια ​​ζώα.

Φραγμα

Για να ανακάμψει η πανίδα και η χλωρίδα μπορεί να χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». Στην ολονύκτια ομιλία του που αναρτήθηκε νωρίς σήμερα Τετάρτη, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση «οικοκτονία», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σχηματίστηκε μια πετρελαιοκηλίδα τουλάχιστον 150 τόνων και μεταφέρθηκε από το ρεύμα στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε πόσα από τα χημικά, τα λιπάσματα και τα προϊόντα πετρελαίου που αποθηκεύονται στις πλημμυρισμένες περιοχές θα καταλήξουν στα ποτάμια και στη θάλασσα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντριι Μέλνικ χαρακτήρισε από την πλευρά του την ανατίναξη του φράγματος «τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη από το Τσερνόμπιλ».

«Τώρα γνωρίζουμε ότι δυνητικά 600 ή ίσως ακόμη και 800 τόνοι πετρελαίου έχουν απελευθερωθεί στο νερό», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας Ρούσλαν Στρίλετς. «Αυτή η πετρελαιοκηλίδα θα παρασυρθεί στον ποταμό Δνείπερο και είμαι σίγουρος ότι θα πάει στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον Olexi Pasyuk, ακτιβιστή της περιβαλλοντικής ομάδας CEE Bankwatch, οι «προσωρινές επιπτώσεις» της πλημμύρας μπορεί να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα.

«Ωστόσο, αργότερα ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα προκληθεί από την έλλειψη νερού καθώς η δεξαμενή Καχόβκα είναι πηγή για το σύστημα ποτίσματος της νότιας περιοχής της Χερσώνας» πρόσθεσε. «Μπορούμε να περιμένουμε σημαντικά προβλήματα για τη γεωργία και για τους ντόπιους που ζουν από αυτήν» ειπε.

φράγμα Καχόβκα

Η αποστράγγιση της δεξαμενής θα μπορούσε επίσης να έχει δραματικό αντίκτυπο στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Μία από τις πρώτες ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων μετά την εισβολή πέρυσι ήταν να ανοίξει ξανά ένα κανάλι νερού που συνδέεται με τη δεξαμενή που είχε κλείσει από την Ουκρανία μετά την προσάρτηση το 2014.

Η Iiulia Markhel, συντονίστρια του Let's Do It Ukraine SOS, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ΜΚΟ της χώρας, χαρακτήρισε την έκρηξη του φράγματος «καταστροφή».

«Τα ζώα, τα είδη, θα καταστραφούν», είπε στο Politico. «Θα αλλάξει το κλίμα ολόκληρης της περιοχής. Οι ουκρανικές αγροτικές εκτάσεις πιθανότατα έχουν καταστραφεί. Η περιοχή θα πλημμυρίσει. Τα μέρη που θα φύγει το νερό θα μετατραπούν σε ερήμους, τα μέρη που θα μείνει το νερό θα γίνουν βάλτοι». 

Η δεξαμενή «ήταν η καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα άρδευσης στην Ευρώπη» και το νερό της «έκανε δυνατή την καλλιέργεια έως και 80% όλων των λαχανικών στην Ουκρανία και ένα σημαντικό ποσοστό φρούτων και σταφυλιών», σύμφωνα με το thinktank EastFruit.

Πηγή: skai.gr