ΚΑΙΡΟΣ

Έκρηξη πυραύλου στην Πολωνία: Οι 15 ώρες που ο πλανήτης κράτησε την ανάσα του

Το χρονικό του θρίλερ - Συναγερμός σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - ΗΠΑ και Γενς Στόλτεμνπεργκ επιμένουν να μιλούν για «ατύχημα» που προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας - Έρευνες στο σημείο ζητάει το Κίεβο που κάνει λόγο για ρωσικό πύραυλο

Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε το βράδυ της Τρίτης σε πολωνικό έδαφος σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Για ώρες ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν οι σύμμαχους στο ΝΑΤΟ οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα έκτακτη συνεδρίαση είχαν οι ηγέτες της G7 και της ΕΕ. Παρά το γεγονός ωστόσο, πως έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από το συμβάν, το ζήτημα της προέλευσης του πυραύλου εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για πιθανότατα ουκρανικό πύραυλο ενώ από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει πως δεν ήταν δικός τους.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφος παρά το γεγονός πως τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους με τη Ρωσίας επισημαίνοντας πως πρόκειται πιθανότατα για ουκρανικό πύραυλο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί». Ο Ζελένσκι θεωρεί πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

ΝΑΤΟ- ΗΠΑ: Πιθανότατα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ο πύραυλος

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προσπάθησαν από νωρίς να ρίξουν τους τόνους υποστηρίζοντας πως ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας πλήττοντας ένα πολωνικό εργοστάσιο σιτηρών, περίπου 6 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της, χθες Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον. «Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ο πύραυλος ήταν αποτέλεσμα ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας», δήλωσε με τη σειρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν σε συνέντευξη Τύπου και τόνισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην έρευνα της πολωνικής κυβέρνησης.

Χθες, κι ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να εικάζουν πως πρόκειται για ρωσικό πύραυλο καταδικάζοντας τη ρωσική ενέργεια και ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο, η πρώτη ψύχραιμη αντίδραση ήρθε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ο οποίος δήλωσε πως ήταν «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, βάσει της τροχιάς. που ακολούθησε.

Λίγες ώρες αργότερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμφώνησε με τα λεγόμενα του προέδρου των ΗΠΑ λέγοντας «από τις προκαταρκτικές έρευνες προκύπτει ότι ήταν πιθανώς αντιαεροπορικός πύραυλος της Ουκρανίας για να αναχαιτίσει ρωσικό» τονίζοντας ωστόσο πως δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας. «Η Ρωσία φέρει την ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πολωνία: Δεν αποκλείει το χτύπημα να είναι ρωσική προβοκάτσια

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι ο πύραυλος που προσγειώθηκε στην Πολωνία την Τρίτη ήταν «σκόπιμη επίθεση» κατά της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση κατά της Πολωνίας. Το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο S-300. Δεν έχουμε καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι ήταν πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη.

Έρευνα στο σημείο ζητάει η Ουκρανία

Κι ενώ τα ερωτήματα για την προέλευση του πυραύλου συνεχίζονται το Κίεβο ζήτησε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας σύμφωνα με τον Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ζητεί την διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους και υποστηρίζει πως έχει αποδεικτικά στοιχεία για «ρωσικό ίχνος» στην επίθεση.

Για να μπορέσει όμως η Ουκρανία να πραγματοποιήσει έρευνα απαιτείται πρώτα η συμφωνία Πολωνίας και ΗΠΑ «Οι διαδικασίες διεξάγονται από Πολωνούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αν επιτραπεί σε κάποιον να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη συμφωνία και των δύο μερών», είπε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου.

Αρνείται η Ρωσία οποιαδήποτε εμπλοκή- Πυρά προς την ΕΕ

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή από την πρώτη στιγμή κάνοντας λόγω για προβοκάτσια με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να εκτοξεύει πυρά κατά της ΕΕ ζητώντας από τη Βαρσοβία και τους ευρωπάιους να απολογηθούν για τις αναφορές.

«Ο πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε ‘ατύχημα’ την πτώση του πυραύλου. Χθες ακούσαμε την υστερία Πολωνών αξιωματούχων και πολιτικών. Τα πολωνικά τμήματα, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους αντιρωσικές επιθέσεις και κάλεσαν τον πρέσβη (Σεργκέι) Αντρέγιεφ τα μεσάνυχτα, δεν θέλουν να απολογηθούν;» διερωτήθηκε μέσω Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Ο Πεσκόφ τόνισε με τη σειρά του ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για αυτήν την κατάσταση. «Όσο για το περιστατικό στην Πολωνία, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους» τόνισε.

Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα, προκειμένου  να διαμαρτυρηθεί, για το περιστατικό με το πύραυλο και τις κατηγορίες κατά της Μόσχας που ακολούθησαν. 

Πηγή: skai.gr