Του Αντώνη Αντζολέτου
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έμεινε εκτός δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές και ανάλογο προηγούμενο δεν υπάρχει.
Εμβαθύνοντας ακόμα πιο πολύ στο μήνυμα της κυπριακής κάλπης για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές πήρε το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο υποψήφιος ο οποίος δεν στηρίχθηκε από ένα εκ των δυο μεγάλων κομμάτων.
Το 29,6% που εξασφάλισε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης σε σχέση με το 32% του Νίκου Χριστοδουλίδη αφήνει πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς για την 12η Φεβρουαρίου. Είναι σίγουρο πως o πρώην υπουργός Εξωτερικών διαθέτει περισσότερες εφεδρείες.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε από το βράδυ της Κυριακής το ρόλο του «γεφυροποιού».
Δεν ήταν το ποσοστό που προβλημάτισε για το ΔΗΣΥ. 27,7% είχε πάρει το 2021 στις βουλευτικές εκλογές. Έχασε, δηλαδή 2,4 μονάδες. Είναι σαφές πως ο Ανδρέας Νεοφύτου, ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, είχε στην «πλάτη του» τη φθορά των δέκα ετών διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη που του έδωσε τα «κλειδιά» του κόμματος το 2013. Και βέβαια «πλήρωσε» υποθέσεις όπως τα «χρυσά διαβατήρια» που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί και το γεγονός πως το ΔΗΣΥ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη απέναντί του ήταν σαν να κατέβηκε στις κάλπες με δυο υποψήφιους. Το 1/3 συντάχθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και η «ζημιά» έγινε.
Που «χάθηκε» το παιχνίδι για τον Ανδρέα Νεοφύτου σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές; Στην Λευκωσία, στην μεγαλύτερη επαρχία του νησιού, η συσπείρωση των «Συναγερμικών» δεν έφτασε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε 30,3%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τον πλησίασε φτάνοντας το 29,7% και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ περιορίστηκε στο 25,3%. Στη Λάρνακα ο διπλωμάτης που έτρεχε τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό διατήρησε την παράδοση του ΑΚΕΛ να έχει καλά ποσοστά φτάνοντας το 35,1% και βέβαια στην Πάφο, την γενέτειρα του Νίκου Χριστοδουλίδη, η νίκη του ήταν ξεκάθαρη με 50,2%. Η συγκεκριμένη περιοχή, άλλωστε είναι ένας δυνατός πυρήνας του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ που τον στηρίζουν.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φαίνεται πως πέρα από τον επαναπατρισμό κάποιων ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ κατάφερε να κερδίσει ένα ποσοστό της «χαμένης ψήφου» που δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν οι εταιρίες ερευνών. Αυτό ενδεχομένως να του έδωσε ένα περίπου 2- 3% που τελικά έκανε τη διαφορά.
Δημοσκοπήσεις την τρέχουσα εβδομάδα δεν επιτρέπονται, ωστόσο οι δηλώσεις των επικεφαλής των ομάδων θα δείξουν σε μεγάλο βαθμό που θα κινηθεί το αποτέλεσμα σε πέντε ημέρες από σήμερα. Η συνεργασία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Έχει ξαναγίνει το 1985 όταν οι δυο δυνάμεις συνεργάστηκαν κατά του Σπύρου Κυπριανού. Δεν αποκλείεται η «συγκολλητική ουσία» να είναι το κυπριακό. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουν στην Πινδάρου πως η ήττα τους προήλθε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Την ίδια ώρα το να στραφούν προς το ΑΚΕΛ είναι ακόμα πιο δύσκολο τη στιγμή που προεκλογικά μιλούσαν για τον «μπαμπούλα της Αριστεράς» που μπορεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Υπάρχουν όλες οι απόψεις μέσα στο κόμμα που κάνουν ακόμα πιο κρίσιμη την τελική απόφαση. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχαν δείξει πως από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ οι 6/10 νιώθουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη πιο κοντά τους. 2/10 τον Ανδρέα Μαυρογιάνη και 2/10 ενδεχομένως να επιλέξουν την αποχή. Από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) με τον Χρίστου Χρίστου να τερματίζει τέταρτος με 6,04% το 50% φέρεται να κατευθύνεται προς τον κ.Χριστοδουλίδη.
Οι ζυμώσεις είναι πολλές με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να επισκέπτεται χθες τον Αβέρωφ Νεοφύτου ενόψει της τελικής απόφασης που θα παρθεί από το κόμμα. Μισή ώρα κράτησε η συνάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο στήριξης του υποψηφίου του ΑΚΕΛ απομακρύνεται παρά μια συγκεκριμένη τάση που έχει συγκροτηθεί μέσα στο κόμμα.
Η ψήφος κατά βούληση με τον αστερίσκο πως η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη δεν θα φτάσει στην επικράτηση στον δεύτερο γύρο μπήκε στο τραπέζι, καθώς και η στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.