ΚΑΙΡΟΣ

Εκλογές στη Βρετανία: Ιστορική νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με 410 έδρες δείχνουν τα exit poll - Συντριβή για τον Σούνακ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Οι Εργατικοί πρόκειται να έχουν μια ιστορική νίκη - Αντίθετα ιστορική ήττα προβλέπεται για τους Συντηρητικούς που έρχονται δεύτεροι με 131 βουλευτές - Πολύ καλή βραδιά και το Reform UK

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα exit poll με τους Εργατικούς να έρχονται πρώτοι καταγράφοντας μια θριαμβευτικοί νίκη με το Reform UK να κάνει την έκπληξη της βραδιάς με τα «σχεδόν απίστευτα» αποτελέσματα όπως ο ίδιος ο Νάιτζελ Φάρατζ τα περιέγραψε. Αντίθετα, οι Τόρις καταγράφουν μια ιστορική ήττα.

Το Sunderland South κέρδισε τον αγώνα και ανακοίνωσε πρώτο τα αποτελέσματα της βραδιάς δείχνοντας ένα σταθερό προβάδισμα των Εργατικών και μια τεράστια άνοδο για το λαϊκιστικό κόμμα Reform UK. Το Εργατικό Κόμμα κατείχε την έδρα, όπως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έκανε και το Reform UK του Νάιντζελ Φάρατζ φαίνεται να ξεπερνάει τους Συντηρητικούς κατέχοντας τη δεύτερη θέση. 

Προβάδισμα παίρνουν οι Εργατικοί και στην εκλογική περιφέρεια Washington & Gateshead South με πρώτο να έρχεται το Εργατικό Κόμμα και δεύτερο το Reform UK

Στην εκλογική περιφέρεια  Newcastle upon Tyne Central & West η εικόνα είναι και πάλι ίδια όπου επικρατούν οι Εργατικοί και ακολουθεί το Reform UK.

Στην εκλογική περιφέρεια Gateshead Central & Whickham και για άλλη μια φορά οι Εργατικοί έρχονται πρώτοι και το Reform  UK δεύτερο.

Η Μπρίτζετ Φίλιπσον, η σκιώδης γραμματέας Παιδείας των Εργατικών, γίνεται η πρώτη βουλευτής που εκλέγεται στο νέο κοινοβούλιο.

Τι έδειξαν τα exit poll

Tο exit poll για λογαριασμό των βρετανικών καναλιών που παρουσιάστηκε με το κλείσιμο της κάλπης των βουλευτικών εκλογών στις 10 το βράδυ τοπική επιβεβαίωσαν τις προγνώσεις των δημοσκοπήσεων περί ευρείας αυτοδυναμίας των Εργατικών και του σερ Κιρ Στάρμερ.

Ο Κιρ Στάρμερ φέρεται να αναδεικνύεται νικητής και πρωθυπουργός με 410 έδρες, δηλαδή αυτοδυναμία με εύρος 85 βουλευτών. Ιστορική ήττα φέρονται να υφίστανται οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ, που συγκεντρώνουν 131 έδρες, στη χειρότερη επίδοση της ιστορίας τους αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί.

Τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 61 έδρες και το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ ακολουθεί με 13 βουλευτές.

Ακολουθεί εξαιρετικά αποδυναμωμένο το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP με 10 έδρες και οι Πράσινοι με δύο βουλευτές.

Οι κάλπες έκλεισα στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας ωστόσο, θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.

Η πρώτη ανάρτηση του Κιρ Στάρμερ

Την πρώτη του ανάρτηση έκανε ο Κιρ Στάρμερ μετά τα exit poll που δείχνουν θρίαμβο των Εργατικών.

Ο Κιρ Στάρμερ ευχαρίστησε τους αγωνιστές και τους ψηφοφόρους, χωρίς όμως να σχολιάσει ακόμη τα αποτελέσματα του exit poll.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Χ, λέει: «Σε όλους όσους έκαναν εκστρατεία για τους Εργατικούς σε αυτές τις εκλογές, σε όλους όσους μας ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο μας Εργατικό Κόμμα -σας ευχαριστώ».

Πηγή: skai.gr