Κλείσιμο

Εκλογές στη Βόρεια Κορέα - ένας ο υποψήφιος

Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι "πιο ανούσιες εκλογές του κόσμου": οι πολίτες της Βόρειας Κορέας καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά από το 2011, οπότε και ο  Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέλαβε την ανώτατη θέση του ηγέτη και πρώτου γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, την οποία... κληρονόμησε.

Πρόκειται για την μοναδική στον κόσμο περίπτωση κληρονομικής κομμουνιστικής δικτατορίας.  

Εκλογές διεξάγονταν στη χώρα κάθε τέσσερα χρόνια από το 1999, αλλά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στα πλαίσια προσπάθειας της κορεατικής ηγεσίας να δικαιολογήσει το προσωνύμιο «δημοκρατία» στην ονομασία «Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».  Το 2011 οι εκλεγμένοι ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 27.390 άνθρωποι. Η δε συμμετοχή στην εν λόγω εκλογική διαδικασία έφτασε το θεαματικό ποσοστό 99,82%, γεγονός το οποίο πιθανότατα προκάλεσε την απογοήτευση της κορεατικής ηγεσίας, σχολιάζει η Telegraph, δεδομένου ότι ελέγχει πλήρως και τους 24.900.000 πολίτες. 

Φυσικά αυτή η λεπτομέρεια διορθώθηκε πλήρως στις εκλογές του 2014, για τις 687 θέσεις στην Ανώτατη Εθνοσυνέλευση, όπου ψήφισαν οι πάντες, ήτοι το 100%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων.  

«Είναι κωμικό να ισχυρίζονται ότι ψήφισε το 100% διότι κάτι τέτοιο αψηφά την πραγματικότητα», δήλωσε σχετικά στην Telegraph, o Ντάνιελ Πίνκστον, αναλυτής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στη Σεούλ. Μόνο να αναλογισθεί κανείς τους χιλιάδες Βορειοκορεάτες που εγκατέλειψαν την χώρα τους εξαιτίας του καθεστώτος είναι αρκετό. 

Η όλη διαδικασία των εκλογών, συνεχίζει ο Πίνκστον, εξυπηρετεί ωστόσο έναν σημαντικό σκοπό της Πιονγκ-Γιανγκ: είναι μία επιπλέον μέθοδος άσκησης ελέγχου στους πολίτες, που επιτρέπει στην ηγεσία να επιβεβαιώσει το ποιόν τους και να εντοπίσει τυχόν προδότες. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το γεγονός ότι η Βόρειος Κορέα έχει περισσότερα του ενός κόμματα ενδεχομένως προκαλεί έκπληξη. Πράγματι. Υπάρχουν ακόμη 3 κομματικοί σχηματισμοί αλλά και τρεις «ανεξάρτητοι» στο κοινοβούλιο – εθνοσυνέλευση της χώρας.

Όπως κανείς θα ανέμενε, ωστόσο, ο ρόλος τους είναι καθαρά διακοσμητικός και εντάσσεται στις προρρηθείσες προσπάθειες του καθεστώτος να αποδείξει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τα ίδια τα ψηφοδέλτια: περιέχουν ένα και μόνο όνομα. Το γνωστό.

Όσο για το πώς διεξάγεται η σχετική εκλογική διαδικασία;
Οι ψηφοφόροι μπαίνουν σε έναν θάλαμο με το μοναδικό ψηφοδέλτιο και ασκούν το δημοκρατικό τους καθήκον.

Όποιος αντιτίθεται στην μοναδική υποψηφιότητα, πρέπει να διασχίσει την αίθουσα και να μεταβεί σε έναν άλλον θάλαμο, (όχι αερίων απευθείας) αλλά ειδικά προορισμένο για όσους επιθυμούν να... διαγράψουν το όνομα του υποψηφίου εκδηλώνοντας τις αντιρρήσεις τους. 

Πηγή: skai.gr