Κλείσιμο

«Έχετε δει αυτούς τους θησαυρούς;»: Έκκληση με φωτογραφίες του Βρετανικού Μουσείου για τα κλοπιμαία

Η μεγάλη πλειοψηφία των κλοπιμαίων τα οποία αναζητά το Μουσείο είναι από τη συλλογή πετραδιών και κοσμημάτων και κυρίως από την ελληνική και ρωμαϊκή συλλογή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Φωτογραφίες αντικειμένων της συλλογής του που μοιάζουν με κάποια από τα περίπου 2.000 πολύτιμα τέχνεργα που έχουν κλαπεί από τις αποθήκες του έδωσε στη δημοσιότητα το Βρετανικό Μουσείο, κάτι παραπάνω από έναν μήνα μετά από την αποκάλυψη των κλοπών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κλοπιμαίων τα οποία αναζητά το Μουσείο είναι από τη συλλογή πετραδιών και κοσμημάτων και κυρίως από την ελληνική και ρωμαϊκή συλλογή.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων που έχουν αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα, πρόκειται μεταξύ άλλων για πετράδια, χρυσά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια και περιδέραια. Ορισμένα εξ αυτών χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (15ος-11ος αιώνας π.Χ.).

Βρετανικό Μουσείο - Κλοπιμαία

Τον αριθμό των περίπου 2.000 αντικειμένων που λείπουν είχε παραδεχθεί ο πρόεδρος των επιτρόπων του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Όπως δε είχε γίνει γνωστό, μόνο 4,5 εκατομμύρια από τα τουλάχιστον 8 εκατομμύρια αντικείμενα στις συλλογές του Μουσείου έχουν καταγραφεί, καθιστώντας το έργο της ανάκτησης των κλεμμένων πιο δύσκολο.

Σύμφωνα πάντως με το λονδρέζικο ίδρυμα, περίπου 60 από τα κλεμμένα έχουν επιστραφεί και ακόμα περίπου 300 έχουν εντοπιστεί και αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στο λονδρέζικο ίδρυμα.

Η ιστοσελίδα britishmuseum.org/our-work/departments/recovery-missing-items είναι διαθέσιμη από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Δεν αναφέρονται λεπτομέρειες των κλεμμένων αντικειμένων αλλά «οι τύποι των αντικειμένων που λείπουν», συνοδευόμενοι από φωτογραφίες.

Μαζί με την αποκάλυψη των κλοπών είχε ανακοινωθεί και η απόλυση του 56χρονου Πίτερ Χιγκς, ο οποίος κατείχε για ένα διάστημα τη θέση του επιμελητή των ελληνικών συλλογών.