Κλείσιμο

Χιλιάδες μισθοφόροι στην Λιβύη: To μήνυμα των δυνάμεων Χαφτάρ σε Ερντογάν και Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να κινητοποιεί δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων, στη Λιβύη, και θέλει να επιβάλει την εξουσία του και να ομαλοποιήσει τη συμμετοχή του στην κρίση της Λιβύης πριν από τις προσεχείς διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Δευτέρα 27/7 ,ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Η Τουρκία υποστηρίζει την GNA, η οποία μάχεται με τον LNA για τον έλεγχο της χώρας.

Σύμφωνα με τον al-Mismari, η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες μαχητές στη Λιβύη πριν από την αναμενόμενη επερχόμενη αντιπαράθεση για τις βασικές στρατηγικές θέσεις της Σίρτης και της Τζούφρα στο κέντρο της χώρας.

Η Τουρκία μεταφέρει χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες, καθώς και χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες, στη δυτική περιοχή της Λιβύης. Ο Ερντογάν θέλει να επιβάλει τη δύναμή του στη Λιβύη ή να εμπλακεί στην κρίση της Λιβύης, ως πραγματικότητα που πρέπει να γίνει αποδεκτή σε προσεχείς διαπραγματεύσεις », δήλωσε ο al-Mismari.

Ο Ταγματάρχης είπε επίσης ότι ο LNA είναι έτοιμο, στην πρώτη γραμμή και έχει στείλει τις κατάλληλες ενισχύσεις στις δυνάμεις του.
«Ενισχύουμε όλες τις δυνάμεις μας που υπάρχουν εκεί με όλα τα είδη όπλων. Το τελευταίο ήταν [αποστολή ενισχύσεων] στο παράκτιο αμυντικό σύστημα ελέγχου πλοίων », πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικό σχέδιο εν αναμονή μιας πιθανής αιγυπτιακής επέμβασης στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέφερε ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η κλιμάκωση πραγματοποιήθηκε αφού το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, επιτρέποντας στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των υποστηρικτών των τουρκικών δυνάμεων ως απάντηση στην επέλασή τους προς την ανατολική Λιβύη.

Ο Al-Mismari είπε επίσης ότι ο διοικητής του LNA Χαλιφά Χαφτάρ «εποπτεύει προσωπικά όλα τα κινήματα των δυνάμεων, καθώς και τις ενισχύσεις και τα όπλα που έχουν μετακινηθεί στην περιοχή Τζούφρα,  Σίρτη και στην περιοχή πετρελαίου al-Hilal».

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος από την ανατροπή του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Πρόσφατα έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ του LNA και του GNA, με επικεφαλής τον Σάρατζ.

Πολλές ξένες δυνάμεις έχουν υποστηρίξει διαφορετικές πλευρές της σύγκρουσης με διαφορετικό βαθμό υποστήριξης, με τις πιο εξέχουσες χώρες να είναι η Τουρκία που υποστηρίζει το GNA και η Αίγυπτος που υποστηρίζει το LNA. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι χρησιμοποίησε τη θέση της στη Συρία για να διοχετεύσει χιλιάδες συριακούς μισθοφόρους για να υποστηρίξει το GNA στη Λιβύη.

Πηγή: alarabiya