ΚΑΙΡΟΣ

Εκατομμύρια στρατιωτικά emails των ΗΠΑ στάλθηκαν στο Μάλι από τυπογραφικό λάθος

Tα emails έχουν σταλεί κατά λάθος στο Μάλι, εταίρο της Ρωσίας, εξαιτίας ενός μικρού λάθους πληκτρολόγησης

Εκατομμύρια στρατιωτικά email των ΗΠΑ έχουν σταλεί κατά λάθος στο Μάλι, εταίρο της Ρωσίας, εξαιτίας ενός μικρού λάθους πληκτρολόγησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προορίζονται για το domain «.mil» του αμερικανικού στρατού αποστέλλονται, εδώ και χρόνια, στη χώρα της Δυτικής Αφρικής που τελειώνει με το επίθημα του domain «.ml».

Ορισμένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φέρεται να περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, ιατρικά αρχεία και δρομολόγια ανώτατων αξιωματικών.

Το Πεντάγωνο είπε ότι έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που ανέφεραν για πρώτη φορά την ιστορία, ο Ολλανδός επιχειρηματίας του Διαδικτύου Johannes Zuurbier εντόπισε το πρόβλημα πάνω από 10 χρόνια πριν.

Από το 2013, είχε συμβόλαιο για τη διαχείριση του τομέα της χώρας του Μάλι και, τους τελευταίους μήνες, φέρεται να έχει συλλέξει δεκάδες χιλιάδες εσφαλμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κανένα δεν επισημάνθηκε ως διαβαθμισμένο, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιελάμβαναν ιατρικά δεδομένα, χάρτες στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, οικονομικά αρχεία και έγγραφα προγραμματισμού για επίσημα ταξίδια καθώς και ορισμένα διπλωματικά μηνύματα.

Ο κ. Zuurbier έγραψε μια επιστολή σε Αμερικανούς αξιωματούχους αυτόν τον μήνα για να σημάνει συναγερμός. Είπε ότι το συμβόλαιό του με την κυβέρνηση του Μάλι επρόκειτο να ολοκληρωθεί σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι «ο κίνδυνος είναι πραγματικός και θα μπορούσαν να τον εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ».

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι επρόκειτο να αναλάβει τον έλεγχο του domain τη Δευτέρα.

Οι στρατιωτικές επικοινωνίες των ΗΠΑ που φέρουν τη σήμανση "διαβαθμισμένες" και "άκρως απόρρητες" μεταδίδονται μέσω χωριστών συστημάτων που καθιστούν απίθανο να παραβιαστούν κατά λάθος, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Όμως ο Στίβεν Στράνσκι, ένας δικηγόρος που στο παρελθόν υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος στο Τμήμα Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, είπε ότι ακόμη και οι φαινομενικά ακίνδυνες πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για τους αντιπάλους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εάν περιeλάμβαναν στοιχεία μεμονωμένα για το προσωπικό.

«Αυτές οι επικοινωνίες θα σήμαιναν ότι ένας ξένος παράγοντας μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί φακέλους για το δικό μας στρατιωτικό προσωπικό, για σκοπούς κατασκοπείας, ή θα μπορούσε να προσπαθήσει να τους κάνει να αποκαλύψουν πληροφορίες με αντάλλαγμα οικονομικό όφελος», είπε ο κ. Stransky. «Είναι σίγουρα πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ξένη κυβέρνηση».

Πηγή: skai.gr