Μακραίνει η λίστα των νεκρών, καθώς η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν εισβάλει στο Κίεβο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πολέμησαν τους Ρώσους εισβολείς σχεδόν σε όλη την περίμετρο της χώρας την Πέμπτη, αφού η Μόσχα πραγματοποίησε μαζική επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα, στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters.
Πύραυλοι έπεσαν βροχή σε ουκρανικούς στόχους. Το Κίεβο ανέφερε ότι ορδές στρατευμάτων που ξεχύθηκαν πέρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εκτείνονται από τα βόρεια και τα ανατολικά και αποβιβάζονται στις ακτές από τη Μαύρη Θάλασσα στα νοτιοδυτικά και τη Θάλασσα του Αζόφ στα νοτιοανατολικά.
Στο μεταξύ, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Αντόνοφ, ενώ βρίσκονται μια ανάσα από το Κιέβο, περίπου 15-20 μίλια (32 χιλιόμετρα), σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ. Το CNN μετέδωσε ζωντανά πλάνα από το σημείο, με τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές να είναι ευδιάκριτοι στην περίμετρο. Η ουκρανική εθνoφρουρά δηλώνει ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση.
Όπως είχαν προβλέψει αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, η ρωσική προέλαση ήταν γρήγορη, ίσως και γρηγορότερη από ό,τι περίμεναν.
Κομβόι ρωσικών τεθωρακισμένων έχουν σημειώσει ταχεία πρόοδο, νότια από τα σύνορα με τη Λευκορωσία και βόρεια από τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Σφοδρές μάχες διεξάγονται στις περιοχές Σούμι και Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, Χερσώνα και Οδησσό στα νότια και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι τα στρατεύματα προσπαθούσαν να αποκρούσουν τους Ρώσους που προσπαθούσαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, μόλις 90 χιλιόμετρα (60 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας. Περιφερειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ουκρανικές αρχές έχασαν τον έλεγχο ορισμένων εδαφών στην περιοχή Χερσώνα κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.
Αφού ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο με τηλεοπτικό του διάγγελμα πριν από τα ξημερώματα, εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν όλο το πρωί στο Κίεβο, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο αυτοκινητόδρομος έξω από την πόλη «πνίγηκε» στην κυκλοφορία καθώς οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή.
«Η Ρωσία επιτέθηκε προδοτικά στο κράτος μας το πρωί, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει μπει σε έναν άσχημο δρόμο, αλλά η Ουκρανία αμύνεται και δεν θα εγκαταλείψει την ελευθερία της ανεξάρτητα από το τι πιστεύει η Μόσχα.
Καλώντας τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους, είπε ότι θα δοθούν όπλα σε όποιον είναι έτοιμος να πολεμήσει. Προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της κυβέρνησής τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη ρωσική ενέργεια «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση». Η επικεφαλής της Κομισιόν της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ θα επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων που θα έπληττε σοβαρά τη ρωσική οικονομία.
Ο επικεφαλής της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «αυτές είναι από τις πιο σκοτεινές ώρες της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στην ομιλία του, ο Πούτιν είπε ότι διέταξε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων πολιτών, που υποβλήθηκαν σε «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μια κατηγορία που η Δύση αποκαλεί αβάσιμη προπαγάνδα.
«Και για αυτό θα αγωνιστούμε για την αποστρατικοποίηση και την αποναζικοποίηση της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν. «Όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του κυβερνώντος καθεστώτος στην Ουκρανία».
Ένας κάτοικος του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας και κοντά στα ρωσικά σύνορα, είπε ότι τα παράθυρα σε πολυκατοικίες έτρεμαν από τις συνεχείς εκρήξεις.
Εκρήξεις ακούστηκαν στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, κοντά σε μια πρώτη γραμμή που κρατούν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Άμαχοι στη Μαριούπολη έφτιαξαν βαλίτσες: «Θα κρυφτούμε», είπε μια γυναίκα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστομέλ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, και η Ουκρανία κατέρριψε τρία από αυτά σημειώνοντας προσπαθούσαν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτομίρ στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για απώλειες αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς και συνοριοφυλάκων που υπερασπίζονταν τα σύνορα.
Οι αρχές στη νότια περιοχή της Οδησσού ανέφεραν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Brovary, μια πόλη κοντά στο Κίεβο, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Η Ουκρανία ανέφερε επίσης πέντε νεκρούς όταν καταρρίφθηκε ένα αεροπλάνο.
Παράλληλα, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερα ρωσικά τανκς κοντά στο Χάρκοβο, σκότωσε 50 στρατιώτες κοντά σε μια πόλη στην περιοχή του Λουχάνσκ και κατέρριψε έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στα ανατολικά.
Η Ρωσία διέψευσε τις αναφορές ότι καταστράφηκαν αεροσκάφη ή τεθωρακισμένα οχήματά της. Αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν δύο ουκρανικά αεροπλάνα.
Ασαφής ο στόχος του Πούτιν
Ακόμη και με μια πλήρη εισβολή σε εξέλιξη, ο τελικός στόχος του Πούτιν είναι ασαφής. Είπε ότι δεν σχεδίαζε στρατιωτική κατοχή, παρά μόνο για να αφοπλίσει την Ουκρανία και να την εκκαθαρίσει από τους εθνικιστές.
Η πλήρης προσάρτηση μιας τόσο τεράστιας εχθρικής χώρας θα μπορούσε να είναι πέρα από τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Αλλά αν ο στόχος είναι απλώς η αντικατάσταση της κυβέρνησης του Ζελένσκι, είναι δύσκολο να δούμε Ουκρανούς να αποδέχονται οποιαδήποτε νέα ηγεσία μπορεί να προσπαθήσει να εγκαταστήσει η Μόσχα.
«Νομίζω ότι πρέπει να πολεμήσουμε όλους εκείνους που εισβάλλουν στη χώρα μας τόσο δυνατά», είπε ένας άνδρας που είχε κολλήσει στην κίνηση προσπαθώντας να φύγει από το Κίεβο. «Θα κρέμαγα κάθε ένα από αυτά από γέφυρες».
Ο Μπάιντεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, αλλά η Ουάσιγκτον έχει ενισχύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή με επιπλέον στρατεύματα και αεροπλάνα.
Από την πλευρά της, η Δύση έχει δεσμευτεί να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις.
«Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα φέρει αυτή η επίθεση και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο», είπε ο Μπάιντεν.
Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο και τόσο αυτή όσο και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα διαταράξουν τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο που ήδη αντιμετωπίζουν κρίση εφοδιασμού καθώς εξέρχονται από την πανδημία.
Οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν. Το δολάριο και ο χρυσός εκτινάχθηκαν στα ύψη. Το πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.
«Φοβόμαστε»
Στο Κίεβο, ουρές ανθρώπων περίμεναν να αποσύρουν χρήματα και να αγοράσουν προμήθειες τροφίμων και νερού. Τα αυτοκίνητα εκτείνονται για δεκάδες χιλιόμετρα (μίλια) στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από την πρωτεύουσα δυτικά προς την Πολωνία, όπου οι δυτικές χώρες έχουν προετοιμαστεί για την πιθανότητα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
«Φοβόμαστε τους βομβαρδισμούς», είπε η Οξάνα, προσπαθώντας να φύγει και κόλλησε στο αυτοκίνητό της με την τρίχρονη κόρη της στο πίσω κάθισμα. «Αυτό είναι τόσο τρομακτικό».
Τρεις ώρες αφότου ο Πούτιν έδωσε τη διαταγή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι είχε καταργήσει στρατιωτικές υποδομές σε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις και υποβάθμισε την αεροπορική άμυνά της.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατιωτικά κέντρα διοίκησης στο Κίεβο και στο Χάρκοβο χτυπήθηκαν από πυραύλους, ενώ ρωσικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στην Οδησσό και τη Μαριούπολη.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις θαλάσσιες μεταφορές στην Αζοφική Θάλασσα. Η Ρωσία ελέγχει το στενό που οδηγεί στη θάλασσα όπου η Ουκρανία έχει λιμάνια συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης. Η Ουκρανία έκανε έκκληση στην Τουρκία να απαγορεύσει στα ρωσικά πλοία τα στενά που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο.
Διάγγελμα Μπάιντεν
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα στις 12.30 ώρα Ουάσινγκτον (19.30 ώρα Ελλάδας) στον αμερικανικό λαό για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.
Οι κυρώσεις του Μπάιντεν έχουν πλέον σκοπό να τιμωρήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, αντί να τις αποτρέψουν, κυνηγώντας την οικονομία της Ρωσίας, τις στρατιωτικές της ικανότητες και όσους βρίσκονται πιο κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο. Ωστόσο, το πόσο μπορούν να αλλάξουν τη λήψη αποφάσεων του Πούτιν στο μέλλον, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.