Κλείσιμο

Η έμμεση απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων: Αν επέμβει η Δύση, θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα, εάν η Δύση εξαπολύσει επιθέσεις για αντίποινα στη Ρωσία, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στον πόλεμο με την Ουκρανία θα προκαλούσε μια απάντηση «που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ».

«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας» είπε το πρωί ο Πούτιν στο διάγγελμά του, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Αναφορά στην πυρηνική «επιλογή» του Πούτιν έκανε και το Politico σημειώνοντας ότι από τη μέρα που που ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη, κατά παράβαση του Καταστατικού του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων βρίσκεται στο προσκήνιο. 

«Το ότι ο Πούτιν συνέπραξε με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να παρακολουθήσει τον ρωσικό στρατό να διεξάγει μια άσκηση πυρηνικών όπλων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν ήταν τυχαίο. Οι δύο άνδρες έχουν προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να επανασχεδιάσει τον πυρηνικό χάρτη της Ευρώπης». 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Politico, ο Λουκασένκο περνά από τα λόγια στις πράξεις, με ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να αλλάξει το σύνταγμα της Λευκορωσίας για να επιτρέψει τα πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος την Κυριακή.

«Ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία θα ήταν ανοιχτή να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν ακριβώς αυτό εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει όπλα ανατολικότερα ή εάν η Ουκρανία προσχωρήσει στη συμμαχία», επισημαίνει το Politico. 

Προσθέτει δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται μια αμφισβητήσιμη ανάγνωση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) που εμποδίζει τα κράτη να «κατέχουν» πυρηνικά όπλα, αλλά τους επιτρέπει να φιλοξενούν αυτά τα όπλα.

Πέντε ευρωπαϊκά κράτη φιλοξενούν επί του παρόντος περίπου 100 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ: το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία — παρόλο που η κοινή γνώμη αντιτίθεται σθεναρά σε αυτές τις αναπτύξεις.

Πηγή: skai.gr