Σε εκτενές άρθρο η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας κάνει αναφορά στην ιστορία της Ευρώπης και πως αυτή γεννήθηκε από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ για την παρούσα φάση της αντιμετώπισης της κρίσης λόγω της πανδημίας σημειώνει: «Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία καλείται να παίξει ένα ρόλο όσο ποτέ πριν. Πολύ σωστά Γαλλία και Ιταλία, τα δυο μεγάλα ιδρυτικά έθνη των Συνθηκών της Ρώμης του 1957, ζητούν η ΕΕ να μην αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί μετά από ατελείωτα βράδια διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, αλλά σαν μια απειλή για την ύπαρξή της».
Και λίγο παρακάτω σημειώνει: «Το Βερολίνο θα πρέπει τώρα να κινηθεί εάν θέλει η ΕΕ να έχει ένα μέλλον. ... Η Γερμανία δεν θα πρέπει να έρθει στην ίδια κατάσταση όπως με την κρίση στην Ελλάδα, όπου η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ζωγραφισμένη σε τοίχους σπιτιών στην Αθήνα με τη στολή των SS και στο τέλος ενέκρινε ό,τι ήταν απαραίτητο για να παραμείνει στην Ευρωζώνη το ταπεινωμένο αυτό κράτος».
Εγκώμιο στην Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού
Μια εγκωμιαστική συνέντευξη για τη διαχείριση από πλευράς της Ελλάδας της πανδημίας του κορωνοϊού, φιλοξενεί το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι SWR, το οποίο σημειώνει πως «καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο καλά υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη όσο η Ελλάδα. Ο ανταποκριτής του καναλιού Τόμας Μπόρμαν, ο οποίος ζει στην Αθήνα, εξηγεί το γιατί: «Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία. Ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, η κυβέρνηση απαγόρευσε το καρναβάλι. Από τις αρχές Μαρτίου ήδη έκλεισε όλα τα σχολεία και τελικά τα καφέ και τις ταβέρνες. Οι αριθμοί δικαιώνουν τώρα την κυβέρνηση. Και για να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα ισχύουν αυστηρές απαγορεύσεις. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγουν έξω παρά μόνο για να πάνε στη δουλειά ή για να αγοράσουν τρόφιμα ή για μια σύντομη βόλτα. Αυτό ισχύει εδώ και πέντε εβδομάδες και προς το παρόν τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν».
Ο ανταποκριτής δηλώνει έκπληκτος από το πόσο καλά η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση. «Αλλά, η κυβέρνηση έχει και έναν καλό σύμβουλο, τον Σωτήρη Τσιόδρα. Κάθε απόγευμα στις 6 εμφανίζεται στην τηλεόραση και δίνει συμβουλές. Πρόσφατα δήλωσε πως είναι καλύτερα τα σχολεία και τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Έτσι τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων θα παραμείνουν χαμηλά και τα νοσοκομεία δεν θα επιβαρυνθούν. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης δεν είναι καλά εξοπλισμένα» συμπληρώνει.
Οι φόβοι για μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο για τη μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα το καλοκαίρι. «Ο τουρισμός ακόμα και στα χρόνια της κρίσης ήταν ένα αξιόπιστο στήριγμα της οικονομίας. Φέτος δεν μπορεί να είναι. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια ποιο θα είναι το ύψος των ζημιών, δηλώνει ο Βασίλης Σακκάς από το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα. Σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ διαφορετικές κατά περιοχές. Μπορεί ο τουρισμός στην Αττική, όπου ανήκει και η Αθήνα να μην συμβάλλει παρά με 5% στο ΑΕΠ, υπάρχουν όμως άλλες περιοχές, για παράδειγμα στο νότιο Αιγαίο, που εξαρτώνται από τον τουρισμό».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Νησιά όπως η Μύκονος ή η Κως, η οποία πλήττεται επιπλέον από την προσφυγική κρίση, εξασφαλίζουν το 90% των εσόδων τους από τον τουρισμό. Στην Κρήτη, τον πιο αγαπημένο προορισμό των Γερμανών, είναι 50%. ‘Από τον τουρισμό εξαρτώνται και άλλοι τομείς έμμεσα, όπως προμηθευτές και άλλες επιχειρήσεις, περίπου το 40% των θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα’ σύμφωνα με τον κ. Σακκά. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ‘το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει, διότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα γεγονότα στην Ελλάδα αλλά και από το τι συμβαίνει στις μεγάλες αγορές μας, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία-χώρες που κάθε χρόνο μας στέλνουν πολλούς τουρίστες’. Αυτό επισημαίνουν και οι ξενοδόχοι. Από τα 31 εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν το 2019 στη χώρα, τα τέσσερα εκατομμύρια ήρθαν μόνο από τη Γερμανία. Πόσοι όμως θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν διακοπές;»
Πηγή: DW / Μαρία Ρηγούτσου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.