Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με βασικό θέμα στην ατζέντα την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο που ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Ελλάδας, μετά από πρόσκληση της γαλλικής προεδρίας.
Όπως όλα δείχνουν, οι «27» θα συγκλίνουν προς τη γραμμή της Γερμανίας, ήτοι της σταδιακής ανεξαρτητοποίησης και τελικά απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, με εξαίρεση ωστόσο τόσο της Ουγγαρίας, όσο και της Σλοβακίας, οι οποίες εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δίχως εξαιρέσεις, γεγονός που κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για τη λήψη αποφάσεων και την κοινή εφαρμογή τους από τις χώρες της ΕΕ.
Η σημερινή συζήτηση είναι σημαντική, γιατί θα επιτρέψει στην Κομισιόν να διαμορφώσει την πρόταση που θα εγκρίνει στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασής της, αύριο το μεσημέρι στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τις διαβουλεύσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Επιτροπής και των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών προκύπτει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για μία σταδιακή, έως το τέλος του έτους, απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ήτοι πάνω ακριβώς στη γραμμή που έχει χαράξει η Γερμανία, ώστε «να μην καταστραφούν οι οικονομίες».
Ένα μεγάλο ερωτηματικό, είναι η στάση των Βρυξελλών στο θέμα της αποπληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η εξαίρεση της Gazprom από τις κυρώσεις, ώστε να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και να συνεχίσουν την προμήθειά του δίχως προβλήματα.
Το έκτο πακέτο κυρώσεων, εκτός από το πετρέλαιο, θα προβλέπει και άλλες κυρώσεις εναντίον τραπεζών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και εναντίον εταιρειών και προσώπων από τις εν λόγω χώρες.
Οι υπουργοί Ενέργειας θα κάνουν επίσης σήμερα έναν απολογισμό πιθανών πρόσθετων δράσεων σε σχέση με την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, καθώς και τη διαχείριση των αποθεμάτων τους επόμενους μήνες. Τέλος, θα συζητήσουν για το επίπεδο ετοιμότητας σε περίπτωση κρίσης στον εφοδιασμό και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Προς εξαίρεση Ουγγαρία, Σλοβακία - Ενωμένοι με... εξαιρέσεις οι Ευρωπαίοι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.
Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.
Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.
Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας - παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο πετρελαίου, έχοντας αρχικά αντισταθεί υπό τον φόβο του οικονομικού κόστους.
Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μια ενημέρωση για την ενεργειακή ασφάλεια χθες Κυριακή.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε χθες ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.
Η Γερμανία, δήλωσε η Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.
Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι «η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία».
«Μετά από δύο μήνες δουλειά, μπορώ να πω ότι η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε» δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ. Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.
Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε ότι αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά.
Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει».
Τέλος, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.