Όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι καταναλωτές και ειδικότερα τα παιδιά, διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στο κάδμιο, μέσω της επαφής των αντικειμένων, που το περιέχουν, με το δέρμα τους.
Η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα είδη κοσμημάτων, εκτός από τις αντίκες.
Η απαγόρευση αυτή καλύπτει, επίσης, το κάδμιο, που περιέχεται σε κάθε είδους πλαστικά προϊόντα, καθώς και στις ράβδους συγκόλλησης, που χρησιμοποιούνται για τη συνένωση ανόμοιων υλικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αναθυμιάσεις από τη διεργασία αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, όταν εισπνέονται.
Η απαγόρευση αναμένεται να διασφαλίσει την καλύτερη προστασία των καταναλωτών της ΕΕ από την έκθεση στο κάδμιο και θα περιορίσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος από την ουσία αυτή, θα θεσπιστεί δε ως τροποποίηση του κανονισμού REACH.
Η νέα νομοθετική πράξη απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα πλαστικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάκτηση του PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) από τα απορρίμματα, με σκοπό τη χρησιμοποίησή του σε ορισμένα δομικά προϊόντα.
Δεδομένου ότι το PVC είναι υλικό αξίας, που μπορεί να ανακτηθεί αρκετές φορές, η νέα νομοθετική πράξη επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου PVC, που περιέχει χαμηλά επίπεδα καδμίου, σε περιορισμένο αριθμό δομικών προϊόντων, χωρίς κίνδυνο για τους πολίτες, ούτε για το περιβάλλον.
Για την πλήρη ενημέρωση των αγοραστών, τα δομικά προϊόντα που θα κατασκευάζονται από το εν λόγω ανακτημένο PVC θα διατίθενται στην αγορά με ειδικό λογότυπο.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.