Κλείσιμο

Economist για Ερντογάν: Μπορεί να υποδαυλίσει ακόμα πιο άγριες εδαφικές φιλονικίες με Ελλάδα και Κύπρο

Άλλο άρθρο του περιοδικού επισημαίνει τις απειλές Ερντογάν κατά ελληνικών νησιών ή ακόμα και τον υπαινιγμό για πυραυλικό χτύπημα κατά της Αθήνας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την ανησυχία και την προειδοποίηση πως ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να ρίξει τη χώρα του από το χείλος του γκρεμού της απολυταρχίας, διατυπώνει σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία μπορεί να είναι στα πρόθυρα δικτατορίας» ο Economist.

Το άρθρο καλεί τους δυτικούς ηγέτες να διατυπώσουν δημοσίως τις ενστάσεις τους, σχολιάζοντας πως ΗΠΑ και ΕΕ συχνά συγκρατούνται φοβούμενες την αποξένωση ενός καίριου συμμάχου, που μεταξύ άλλων «θα μπορούσε να υποδαυλίσει ακόμα πιο άγριες εδαφικές φιλονικίες με την Ελλάδα και με την Κύπρο» ή να επιτρέψει τη μετακίνηση 5 εκ. μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τη νότια Ευρώπη.

Το νέο τεύχος του βρετανικού περιοδικού επισημαίνει τον «κρίσιμο ρόλο» και την επιρροή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στη Συρία, στα Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο, στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και εσχάτως στην Αφρική.

Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, που ο Πρόεδρος Ερντογάν υπονόησε ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Η προσοχή αυτή απαιτείται ακόμα περισσότερο διότι «υπό τον αυξανόμενα απρόβλεπτο πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής - η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν καθώς οι εκλογές πλησιάζουν θα μπορούσε να εξωθήσει αυτή που σήμερα είναι μια βαθιά ελαττωματική δημοκρατία σε μία πλήρη δικτατορία», σχολιάζει το περιοδικό.

Στη συνέχεια αναφέρεται στη μεταμόρφωση του κ. Ερντογάν από μεταρρυθμιστή σε όλο και πιο απολυταρχικό ηγέτη, μεταξύ άλλων με «λογοκρισία» του διαδικτύου, φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων και επιβολή μίας «παλαβής» νομισματικής θεωρίας στην κεντρική τράπεζα.

Ο Economist σημειώνει πως οι ψηφοφόροι αντιδρούν, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά προειδοποιεί πως «η ανησυχία αυτή τη φορά είναι ότι φοβούμενος την ήττα ο κ. Ερντογάν θα φροντίσει οι εκλογές να μην είναι ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες».

Σε άλλα αναλυτικά άρθρα που αναφέρονται στην Τουρκία στο ίδιο τεύχος, ο Economist σημειώνει πως οι επικείμενες «κρίσιμες» εκλογές θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον της χώρας ως δημοκρατίας, πως η τουρκική οικονομία έχει επιτακτική ανάγκη «μεταρρύθμισης και επιδιόρθωσης», ενώ καυτηριάζεται η αυξανόμενη δύναμη και επιρροή συγγενών και φίλων του Ερντογάν.

Εξετάζονται επίσης οι συνέπειες που έχει στην Τουρκία ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η αποκατάσταση των σχέσεων με τις αραβικές γειτονικές χώρες και το πώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε σύμμαχο που προκαλεί αμηχανία στη Δύση, ιδιαίτερα με τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αναφορά στη διαμάχη με την Ελλάδα, ο Economist σχολιάζει πως μια αντιπαράθεση περί θαλασσίων δικαιωμάτων «που θα ταίριαζε πιο πολύ σε δικηγόρους και γραφειοκράτες, έχει εμπλέξει πολιτικούς και στρατηγούς». Το συγκεκριμένο άρθρο επισημαίνει τις απειλές Ερντογάν κατά ελληνικών νησιών ή ακόμα και τον υπαινιγμό για πυραυλικό χτύπημα κατά της Αθήνας.

Σημειώνεται δε πως πλέον ο Ερντογάν τάσσεται υπερ της διχοτόμησης στην Κύπρο, με πολλούς να ανησυχούν για ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων.

Πηγή: skai.gr