Λονδινο, Θανάσης Γκαβός
Τη δυσαρέσκεια πολλών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις πρόσθετες δυσκολίες που έχει επιφέρει το Brexit στο εμπόριο με την Ευρώπη αποτυπώνει έκθεση του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Περισσότερες από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που διατηρούν εμπορικούς δεσμούς με χώρες της ΕΕ λένε ότι η ισχύουσα συμφωνία αποχώρησης δεν τις εξυπηρετεί. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις ακόμα δεν έχουν αφομοιώσει πλήρως όλους τους νέους κανόνες εμπορίας προϊόντων και σχεδόν οι μισές δεν κατανοούν πλήρως τους κανόνες περί υπηρεσιών.
24 μήνες μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit και την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που μίλησαν στους ερευνητές του Επιμελητηρίου δηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει «λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», ότι η εξαγωγή προϊόντων στην ΕΕ «εξακολουθεί να είναι δύσκολη», καθώς και ότι «το Brexit είναι η μεγαλύτερη επιβολή γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις που έχει γίνει ποτέ».
Η γενική διευθύντρια του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σεβόν Χάβιλαντ σχολιάζει στην έκθεση ότι «οι επιχειρήσεις αισθάνονται ότι χτυπούν τα κεφάλια τους σε ένα τοίχο από τούβλα καθώς τίποτα δεν έχει γίνει για να τις βοηθήσει» μετά από την οριστικοποίηση του Brexit.
Η έκθεση καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τρόπους βελτίωσης του εμπορίου με την ΕΕ. Μεταξύ αυτών που ζητά είναι μια πρόσθετη συμφωνία για την απλοποίηση των εξαγωγών τροφίμων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και απλοποίηση των κανόνων για τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις.
Το Επιμελητήριο ζητά επίσης μια συμφωνία που θα επιτρέπει σε εκπροσώπους βρετανικών εταιρειών να έχουν δικαίωμα παραμονής για μεγαλύτερο διάστημα σε χώρες της ΕΕ. Τονίζεται δε η σημασία εύρεσης λύσης στο συνεχιζόμενο πρόβλημα του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η έκθεση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά από τη μελέτη της δεξαμενής σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης που εκτιμά ότι το Brexit έχει στοιχίσει στη βρετανική οικονομία 33 δισεκατομμύρια στερλίνες ή 5,5% από το ΑΕΠ της.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων περί Brexit που παρακολουθεί σε συνεχή βάση το περιοδικό New Statesman, το 45% των πολιτών τάσσεται υπέρ της επανένταξης στην ΕΕ έναντι ποσοστού 39% που εξακολουθεί να στηρίζει το Brexit.
- Ένα τεράστιο μάτι με 100.000 φώτα λάμπει στην Plaza de Canalejas της Μαδρίτης - Δείτε video και φωτογραφίες
- Έβερεστ: Ομάδα ορειβατών μοιράζεται συγκλονιστικές εικόνες από την «κορυφή του κόσμου» - Βίντεο
- Επιστήμη: Η απώλεια όσφρησης στην Long Covid-19 αποδίδεται στην αυτοάνοση καταστροφή κυττάρων στη μύτη
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.