Κλείσιμο

DW: Σημαντικά φάρμακα λείπουν στη Γερμανία

Πυρετός 40 βαθμών δεν είναι ασυνήθιστος στον κορωνοϊό. Ωστόσο στη γερμανική αγορά κυκλοφορούν λιγότερα αντιπυρετικά φάρμακα και όχι μόνο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πελάτες έρχονται και φεύγουν στο φαρμακείο Αrcaden σε ένα εμπορικό κέντρο στο Βερολίνο. Κυρίως γονείς που χρειάζονται φάρμακα για τα παιδιά τους. Επειδή τα παιδά δεν μπορούν ακόμη να καταπιούν δισκία, υπάρχει ένα σιρόπι με γλυκιά γεύση που περιέχει τη δραστική ουσία παρακεταμόλη ή ιμπουπροφαίνη. Πάνω από δέκα εκατομμύρια συσκευασίες πωλούνται στη Γερμανία κάθε χρόνο. Τώρα όμως τα ράφια είναι άδεια.

«Το σιρόπι παρακεταμόλης είχε ήδη τελειώσει στις αρχές του χρόνου», λέει η φαρμακοποιός. «Στο μεταξύ και το σιρόπι ιμπουπροφαίνης δεν είναι πλέον διαθέσιμο», συμπληρώνει και επισημαίνει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες τούς έχουν ακυρώσει όλες τις παραγγελίες ενόψει του χειμώνα για αντιπυρετικά και παυσίπονα για παιδιά.

Έλλειψη πρώτων υλών, μεγάλη ζήτηση και καθόλου χαρτί

Το φαρμακείο του Βερολίνου δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση,. Όλο και περισσότεροι απελπισμένοι γονείς μιλούν στα social media. «Φυσικά ρωτήσαμε τις εταιρείες γιατί δεν μπορούσαν να μας προμηθεύσουν», λέει η φαρμακοποιός. Οι λόγοι που μας ανέφεραν ήταν η αυξημένη ζήτηση και η έλλειψη πρώτων υλών. «Μια εταιρεία μάς είπε ακόμη ότι υπήρχε έλλειψη χαρτιού και γι' αυτό δεν υπήρχε διαθέσιμη συσκευασία», συμπληρώνει.

Ο σημαντικότερος λόγος όμως είναι οικονομικός. Απλώς δεν αξίζει τον κόπο οι φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν παυσίπονα για παιδιά. Τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας πληρώνουν στις εταιρείες 1,36 ευρώ για ένα σιρόπι παρακεταμόλης. Το ποσό αυτό δεν έχει αυξηθεί εδώ και δέκα χρόνια. «Η ραγδαία αύξηση των τιμών των φαρμακευτικών ουσιών και της παραγωγής με τις τιμές πώλησης όμως να παραμένουν καθηλωμένες καθιστούν την παραγωγή φαρμάκων όπως τα σιρόπια παρακεταμόλης ζημιογόνα», λέει ο Αντρέας Μπούρκχαρντ, γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Teva.

Η Teva με την μάρκα ratiopharm είναι ο τελευταίος σημαντικός προμηθευτής σιροπιού παρακεταμόλης στη Γερμανία. Πριν από δώδεκα χρόνια υπήρχαν έντεκα προμηθευτές. Ένας άλλος κατασκευαστής σταμάτησε την παραγωγή τον Μάιο και έτσι τώρα η ratiopharm πρέπει να καλύψει το 90% της ζήτησης, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παυσίπονα, αλλά και φάρμακα για καρκινοπαθείς που περιέχουν ταμοξιφαίνη.

Η πολιτική πρέπει να δράσει

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων (BfArM) δηλώνει ότι προς το παρόν υπάρχουν περισσότερα από 260 μη διαθέσιμα φάρμακα στη Γερμανία. Πρόκειται για κοινά αντιβιοτικά, σκευάσματα θυρεοειδούς, αντιυπερτασικά και επίσης σκευάσματα που χρειάζονται επειγόντως τα νοσοκομεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φαρμακεία μπορούν να εξασφαλίσουν την προμήθεια παράγοντας τα ίδια σκευάσματα. Ωστόσο και αυτά χρειάζονται πρώτες ύλες και προσωπικό που δεν διαθέτουν. Τα φαρμακεία σήμερα παρασκευάζουν μόνα τους τα φάρμακα για 12 έως 14 εκατομμύρια συνταγές κάθε χρόνο.

Ο γενικός διευθυντής της Teva Αντρέας Μπούρκχαρντ θεωρεί πως η πολιτική πρέπει να αναλάβει δράση. Η «συστηματική πίεση κόστους» πρέπει να χαλαρώσει, «ειδικά για κρίσιμα φάρμακα που παράγονται μόνο από λίγους κατασκευαστές», υπογραμμίζει. Οι συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας πληρώνουν μόνο σταθερά ποσά, θα έπρεπε να ανασταλούν μέχρι να αρχίσουν και πάλι περισσότερες εταιρείες να προμηθεύουν. Σύμφωνα όμως με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Προβλέπεται η κατάσταση να παραμείνει ως έχει μέχρι το 2026.

Πηγή: DW