Καταιγισμός ρεπορτάζ και σχολίων στον τύπο για τη νίκη του επί του Κιλιτσντάρογλου.
Ενδεικτικά μερικά εξ αυτών.
«Σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι απέτυχε να πείσει με την υπόσχεση για εκδημοκρατισμό. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προσαρμοστούν για άλλα πέντε χρόνια με έναν δύσκολο εταίρο» αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της από την Τουρκία η Welt στην ιστοσελίδα της και συμπληρώνει μεταξύ άλλων για τον «αιώνα του Ερντογάν»: «Η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει φέτος τα 100ά της γενέθλια. Στόχος του Ερντογάν ήταν πάντα να βρίσκεται στην κορυφή της εξουσίας. Φαίνεται ότι οι οπαδοί του τού έκαναν τη χάρη και τον εξέλεξαν Πρόεδρο της Τουρκίας για άλλα πέντε χρόνια».
Ενδιαφέρον προκαλεί όμως και μια προσέγγιση στην πολιτική στρατηγική του νυν και επόμενου Τούρκου προέδρου: «Ο Ερντογάν δεν θα ήταν Ερντογάν αν δεν είχε το βλέμμα στραμμένο ήδη στην επόμενη μάχη. Στη νικητήρια ομιλία του, έκανε ήδη προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους. ‘Είμαστε έτοιμοι να (...) κερδίσουμε την Κωνσταντινούπολη;’ φώναζε στο πλήθος. Η πόλη όπου μεγάλωσε ο Ερντογάν και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα πέρασε στην αντιπολίτευση στις τοπικές εκλογές του 2019. Αυτό ήταν ανέκαθεν ένα αγκάθι για τον Πρόεδρο. Φαίνεται ότι ο ‘τουρκικός αιώνας’είναι μόνο η αρχή για τον Ερντογάν.
Ερντογάν «μέχρι τον θάνατο»- Και η αντιπολίτευση;
Τη δική της ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών και την τελική επικράτηση Ερντογάν, που με τη νίκη αυτή επισφραγίζει την είσοδο στην τρίτη δεκαετία ηγεσίας, επιχειρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ήττα της αντιπολίτευσης. «Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε όλους τους μοχλούς που του προσέφερε ο κρατικός μηχανισμός. Τα ΜΜΕ που ήλεγχε αγνόησαν σχεδόν πλήρως τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Τελικά, ο Κιλιτσντάρογλου φάνηκε ανίσχυρος να πιάσει το προβάδισμα του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε μια τελευταία πράξη απόγνωσης, άλλαξε τις τελευταίες μέρες την προεκλογική εκστρατεία του κατά 180 μοίρες. Προσπάθησε να κερδίσει πόντους με αντιπροσφυγικά συνθήματα».
Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί η FAZ, «η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει πλέον μια κρίσιμη δοκιμασία. Τα έξι κόμματα της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας είναι πιθανό να προσπαθήσουν να κατηγορήσουν το ένα το άλλο για τη χαμένη ευκαιρία να εξωθήσουν τον Ερντογάν σε παραίτηση. Η αντιπολίτευση δεν είχε φτάσει ποτέ τόσο κοντά σε αυτόν τον στόχο από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν την εξουσία το 2003».
Η Δευτέρα ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν
Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου παρατηρεί ότι σε αντίθεση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτή τη φορά δεν πρόκειται για έναν «θρίαμβο» του Ερντογάν. «Οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί (…) Στις προηγούμενες εκλογές, ο Ερντογάν δεν χρειάστηκε καν να πάει στον δεύτερο γύρο, κέρδισε στην πρώτη ψηφοφορία. Αυτή τη φορά έλαβε μόλις το 49,5% στον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν έχασε την υποστήριξη των ψηφοφόρων με τα χρόνια, αν και λιγότερο από ό,τι ήλπιζε και ανέμενε η αντιπολίτευση. Και αυτό παρά την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στο κράτους, τους θεσμούς, τα ΜΜΕ».
Στον δεύτερο γύρο λαμβάνει 52% και η εφημερίδα παρατηρεί: «Αυτό είναι λοιπόν το αποτέλεσμα μετά από μήνες προεκλογικής εκστρατείας: όλα παραμένουν ίδια. Με τη διαφορά ότι το 48% των ψηφοφόρων πλήττεται ακόμη περισσότερο αυτή τη φορά. Πίστευαν ότι τώρα μπορεί και να τα κατάφερναν. Με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έναν υποψήφιο πρόεδρο που αντί να φωνασκεί επί σκηνής, σχημάτιζε μια καρδιά με τα χέρια του. Με τον Κιλιστντάρογλου, τον αντί- Ερντογάν (…) Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του στην πολιτική. Μετά όμως από το βράδυ της Κυριακής δεν είναι πια φάρος ελπίδας. Οι νόμοι της φύσης εξακολουθούν να ισχύουν στην Τουρκία: η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι μια ακόμη Δευτέρα. Με νικητή των εκλογών τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Ο Ερντογάν επανεκλέγεται στην ηγεσία μιας ναρκοθετημένης και βαθιά διχασμένης χώρας
Συγχαρητήρια φθάνουν από όλον τον κόσμο, έπειτα από τους ολονύκτιους πανηγυρισμούς των οπαδών του: ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη για πέντε χρόνια στην ηγεσία μιας χώρας ναρκοθετημένης και βαθιά διχασμένης.
«Ο άνθρωπος του λαού κέρδισε», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Sabah, της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας στην οποία ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν ο Ερντογάν και το στρατόπεδό του.
Για τον Γκιουρσέλ Οζκιόκ, 55χρονο πωλητή φρουτοχυμών στην Αγκυρα, «όλα έγιναν όπως ήλπιζα, είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται η χώρα μας».
«Είναι η βούληση του λαού», παραδέχεται ο Αζίζ Φατίχ Γκεμτζί, 23χρονος φοιτητής που, ωστόσο, ελπίζει ότι «η οικονομία θα πάει καλύτερα και η αγοραστική μας δύναμη θα βελτιωθεί».
Ομως, η επανεκλογή του τούρκου προέδρου, που εξασφάλισε 52,2% των ψήφων, προκαλεί σύγχυση σε ένα τμήμα του πληθυσμού.
«Δεν έχω πια καμία ελπίδα, ελπίζω να φύγω στο εξωτερικό μόλις μπορέσω», έλεγε σήμερα ο Κερέμ, μαθητευόμενος μηχανικός 20 ετών, που δεν δίνει το όνομά του.
Η εκλογική επιτροπή θα ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα «σήμερα ή αύριο», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Η τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου και του κοινοβουλίου, το οποίο εξελέγη στις 14 Μαΐου, θα γίνει μάλλον αύριο.
Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ενθουσιασμένους οπαδούς που τον περίμεναν επί ώρες μπροστά στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα ο επανεκλεγείς πρόεδρος υποσχέθηκε τα μεσάνυχτα ταχεία υποχώρηση του πληθωρισμού που υπονομεύει την καθημερινή ζωή των Τούρκων και βρίσκεται σήμερα στο 40% σε ετήσια βάση.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε όταν ο δεσμός ανάμεσά μας είναι τόσο δυνατός», είπε.
«Κρεμάστε τον»
«Κανείς δεν ηττήθηκε απόψε, είμαστε 85 εκατομμύρια νικητές», είπε ο Ερντογάν , αφού τραγούδησε μαζί με το πλήθος και προκάλεσε το γιουχάισμα των ηγετών της αντιπολίτευσης, ιδίως του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του ηγέτη του CHP και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
«Κρεμάστε τον», φώναζε το πλήθος εν μέσω των σημαιών του υπερεθνικιστικού MHP , συμμάχου του Ερντογάν, η παραστρατιωτική πτέρυγα του οποίου, οι Γκρίζοι Λύκοι, κατηγορείται για σειρά δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει, παρά την σοβούσα οικονομική κρίση, την διατήρηση της ετερόδοξης νομισματικής του πολιτικής που συνίσταται, σε πείσμα των κλασικών οικονομικών θεωριών, στην συνεχή μείωση των επιτοκίων και την εκτόξευση, κατά συνέπεια, του πληθωρισμού. Ο Ερντογάν έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει την πολιτική αυτή, εν μέσω συνεχούς αντικατάστασης των διοικητών της.
Ωστόσο, ούτε το χρηματιστήριο, ούτε η λίρα, που βρίσκεται ήδη καταβαραθρωμένη σε επίπεδο κάτω των 20 λιρών ανά δολάριο, δεν αντέδρασαν σήμερα το πρωί στην επανεκλογή του, σαν να ήταν προ πολλού αναμενόμενη.
Πληροφορίες ήθελαν τον σουλτάνο της Αγκυρας να σχεδιάζει να γιορτάσει την νίκη του (και την νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εδώ και 570 χρόνια), σήμερα κατά την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, με προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί τον Ιούλιο 2020.
Ωστόσο, η τέλεση αυτής της προσευχής δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί: Ο 69χρονος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε χθες την νύχτα στην Αγκυρα και στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η εξάντληση από μία φρενήρη προεκλογική εκστρατεία που τον ήθελε να οργώνει την Τουρκία κάνοντας μέχρι και τρεις συγκεντρώσεις ημερησίως και τα βράδια να μονοπωλεί με την παρουσία του τα μέσα ενημέρωσης με ατελείωτες συνεντεύξεις.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) καλεί σήμερα σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του. «Μην ανησυχείτε, όλα ξαναξεκινούν από το μηδέν», είπε ο άνθρωπος που είναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2028.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.