ΚΑΙΡΟΣ

DW: «Επίθεση»της Ιταλίας στην ΕΚΤ μετά την αύξηση επιτοκίων

Η κυβέρνηση Μελόνι θεωρεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα βάλει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Η Ρώμη επικρίνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια ενώ ο υπ. Άμυνας Κροζέτο κάνει λόγο για απερίσκεπτη κίνηση.

Το πιο σκληρό ήταν το σχόλιο του Ματέο Σαλβίνι, υπουργού Υποδομών και γραμματέα της Λέγκα: «Μας αφήνει άναυδους το ότι, ενώ η κυβέρνησή μας προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει μισθούς, συντάξεις και να περιορίσει τους φόρους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα σε ένα απόγευμα, εγκρίνει απόφαση η οποία “καίει” δισεκατομμύρια αποταμιεύσεων την Ιταλία και αυξάνει το σπρεντ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο δε Ιταλός υπουργός Άμυνας και συνιδρυτής του Κόμματος της Μελόνι, Γκουίντο Κροζέτο, πρόσθεσε ότι «για όποιον δεν το κατάλαβε, πρόκειται για αποφάσεις που ελήφθησαν και δημοσιοποιήθηκαν με ελαφρότητα και απόσταση από την πραγματικότητα».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Μελόνι θεωρεί ότι η απόφαση αυτή της ΕΚΤ θα βάλει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, προς το παρόν, φθάνουν μόνον μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Ανοιχτή παραμένει η επικύρωση του ΕΜΣ

Αλλά και ο κεντρώος υπουργός Εξωτερικών, ο Αντόνιο Ταϊάνι της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, αναφέρθηκε με σκεπτικισμό στο όλο θέμα «Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από το κόστος της ενέργειας. Για τον λόγο αυτό, διατηρούμε επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια», τόνισε στο δημόσιο ραδιόφωνο της RAI.

Η σχέση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη δεν είναι, τελικά, τόσο γαλήνια όσο μπορεί να έμοιαζε αρχικά, αμέσως μετά τις ιταλικές γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο, ίσως, το ότι ο Ιταλός υπουργός Oικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι ανακοίνωσε ότι, για να αποφασίσει η χώρα του, αν θα επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πρώτα ευρεία κοινοβουλευτική συζήτηση. Είναι η πολλοστή αναβολή της Ιταλίας, και ο Κροζέτο δεν κρύβει ότι θεωρεί, τον μηχανισμό αυτό, προβληματικό.

Πηγή: DW