ΚΑΙΡΟΣ

Δρώμενο με σπουδαίους καλλιτέχνες στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το δρώμενο διοργανώνεται το απόγευμα της Κυριακής (4μμ ώρα Λονδίνου) από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) με αφορμή την επερχόμενη 14η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης (20 Ιουνίου)

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το ποίημα του λόρδου Βύρωνα «Η κατάρα της Αθηνάς», το οποίο στηλιτεύει την αφαίρεση του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα από τον Έλγιν, θα απαγγείλουν εντός της αίθουσας των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου σπουδαίοι Βρετανοί και άλλοι καλλιτέχνες.

Το δρώμενο διοργανώνεται το απόγευμα της Κυριακής (4μμ ώρα Λονδίνου) από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) με αφορμή την επερχόμενη 14η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης (20 Ιουνίου).

Την απαγγελία θα κάνουν ο υποψήφιος για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στα φετινά βραβεία Μπιλ Νάι, ο διάσημος θεατρικός και κινηματογραφικός ηθοποιός Σάιμον Κάλοου, η δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια, συγγραφέας, μέλος της Βουλής των Λόρδων και «Ανθρωπίστρια της Χρονιάς» για το 2017 ντέιμ Τζόαν Μπέικγουελ, η Αμερικανίδα ηθοποιός του Grease και του West Wing και επίσης πρώην υποψήφια για Όσκαρ Στόκαρντ Τσάνινγκ, η γνωστή στη βρετανική τηλεόραση ηθοποιός Άννα Σάββα, καθώς και η πρόεδρος της BCRPM και διάσημη σαιξπηρική ηθοποιός ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν (επίσης υποψήφια για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, το 1972).

Η Βρετανική Επιτροπή συστήθηκε το 1983 ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της Μελίνας Μερκούρη στο Λονδίνο, όταν ως υπουργός Πολιτισμού απαίτησε εκ νέου την επανένωση των Γλυπτών.

Η 30μελής Επιτροπή απαρτίζεται από κορυφαίους Βρετανούς ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, νομικούς και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την πρωτοβουλία της Κυριακής η Βρετανική Επιτροπή προβάλλει για ακόμα μία φορά το αίτημα της επανένωσης, που τυγχάνει όλο και μεγαλύτερης στήριξης από τη βρετανική κοινή γνώμη.

Πηγή: skai.gr