ΚΑΙΡΟΣ

Διπλωματικός πυρετός: ΝΑΤΟ, ΕΕ και G7 συνεδριάζουν για την Ουκρανία παρουσία Μπάιντεν - Νέες κυρώσεις επί τάπητος

H ευρωπαϊκή διπλωματία εστιάζει την προσοχή στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγονται οι σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ευρωπαϊκό έδαφος πάτησε χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις συνόδους και θα έχει σειρά διμερών επαφών με σκοπό να ενισχύσει το δυτικό μέτωπο και να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, θα απευθυνθεί μέσω βιντεο-σύνδεσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, βλέπουμε τη Ρωσία να επιτίθεται όλο και περισσότερο στον άμαχο πληθυσμό και να στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ στην καθιερωμένη επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι «27» θα συζητήσουν πώς θα υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο την Ουκρανία σε αυτές τις δραματικές συνθήκες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία και να εξετάσουν συγκεκριμένη υποστήριξη προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν.

Η παρουσία Μπάιντεν στην Ευρώπη θα μπορούσε να ρίξει φως στη διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων σχετικά με το εάν θα επιβληθούν περισσότερες ενεργειακές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πρόκειται για «ουσιαστικό» θέμα με πολλά «μπρος-πίσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε χθες εντολή στην Gazprom να πληρώνεται σε ρούβλι τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, κίνηση που προκάλεσε εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.

Βερολίνο και Ρώμη απάντησαν «όχι» στην απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αθέτηση συμβολαίων, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τόνισε πως οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα παρακάμπτονταν οι κυρώσεις. 

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν περισσότερες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες την Πέμπτη και οι αξιωματούχοι θα έχουν περισσότερα να πουν την Παρασκευή για τα ευρωπαϊκά ενεργειακά ζητήματα.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ανατολική Ευρώπη αναπτύσσοντας τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Επιπλεόν, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες το πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία άλλων 500 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση ωστόσο δεν λήφθηκε τόσο ομαλά, παρότι ο κ. Μπορέλ την είχε αναγγείλει προτού την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε έτσι τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται χωριστά από τα κράτη μέλη.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.

Πηγή: skai.gr