ΚΑΙΡΟΣ

Διπλωματικός πόλεμος στην ΑΟΖ της Κύπρου-Διάβημα Λευκωσίας στο Λονδίνο

Ένας πρωτοφανής διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα πάνω στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Νίκος Χριστοδουλίδης από κυπριακής πλευράς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τουρκικής αγωνίζονται προκειμένου να περάσουν σε εταίρους και ξένους τις θέσεις τους σε σχέση με δικαιώματα και διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών, εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη πως η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη.

Η τουρκική πλευρά κινητοποιείται προκειμένου να εξηγήσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», όπως στην τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα. Στην ενημέρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε και η Ελλάδα.

Στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυπριακή πλευρά κινείται κατά τρόπο μεθοδικό χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Η Λευκωσία γνωρίζει πως τα όποια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί στηρίγματα εντός και εκτός Ευρώπης, η Βρετανία για ακόμα μια φορά έρχεται να προσθέσει στα υφιστάμενα προβλήματα θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ.

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με χθεσινή του τοποθέτηση γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις. Δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Δήλωση η οποία δεν αφορά μόνο στην Τουρκία αλλά ευθέως στρέφεται κατά της ΚΔ, λαμβανομένου υπόψη των αμφισβητήσεων από πλευράς Άγκυρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν αναγγέλλοντας ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα» προς την κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση στην περιοχή.

Δεν αναιρεί τα περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ το Foreign Office

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έριξε λάδι στην φωτιά, καθώς δεν «άδειασε» ξεκάθαρα τη θέση που διατύπωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν σχετικά με την «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχία στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δε θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Διάβημα από την Λευκωσία στην Βρετανία

Απαράδεκτο, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη δήλωσή του με την οποία χαρακτήριζε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
«Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει την είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.

«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».
Δήλωσε ακόμη πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που «καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου».

Ερωτηθείς αν είναι συμπεριφορές όπως αυτές που είχε o κ. Ντάνκαν "τύπου Κραν Μοντανά", ο Πρόεδρος  απάντησε «βεβαιότατα ναι».