Απόλυτα συγκεκριμένες είναι οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Αθήνα στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Η ένταση με την Τουρκία έχει αποκλιμακωθεί σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η Αθήνα «βλέπει» μια πρώτη θετική προδιάθεση από την πλευρά της Άγκυρας, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις να έχει περιοριστεί σε μια περιοχή στον κόλπο της Αττάλειας.
Η ελληνική πλευρά αναμένει πρόταση από την Τουρκία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Οι πιθανότεροι συνομιλητές είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγές από την τουρκική.
Η Αθήνα ιδανικά θα επιθυμούσε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές μετά τις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα ορκιστεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας και αλλαγή στην τακτική της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας.
Οι προϋποθέσεις για διάλογο
Καθορισμός θαλασσίων ζωνών: Η Αθήνα συζητά αυστηρά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε όλες τις περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Διάλογος βάσει Διεθνούς Δικαίου: Ο διάλογος θα πρέπει να γίνει βάσει του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να βάζει η κάθε πλευρά τους δικούς της όρους στο τραπέζι.
Η Αθήνα απορρίπτει εφ’ όλης της ύλης ατζέντα, κάτι που ζητά σε κάθε ευκαιρία η Άγκυρα θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου και αλλαγών στον εναέριο χώρο.
Επιπλέον η ελληνική πλευρά ζητεί να τελειώσει η επιθετική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και να αποσυρθεί το casus belli θέσει η τουρκική εθνοσυνέλευση σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.