ΚΑΙΡΟΣ

Διαβατήριο ανοσίας; Αβεβαιότητες και ερωτήματα

Θα πρόκειται για ένα έγγραφο, που μπορεί να ανοίξει αλλά και να κλείσει πολλές πόρτες: το λεγόμενο διαβατήριο ή ταυτότητα ανοσίας, το οποίο αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη, 29.04 το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στη γερμανική βουλή την Τετάρτη 06.05, οι απόψεις υπέρ και κατά αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Εξωτερικά θα ομοιάζει με το βιβλιάριο εμβολίων, που έχει κάθε παιδί στη Γερμανία από τότε που γεννιέται, και θα επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει περάσει τον COVID-19.

Η φαρμακευτική εταιρεία ROCHE μάλιστα κατά δήλωση του διοικητικού προέδρου του κολοσσού Κρίστοφ Λαντς είναι έτοιμη να φέρει στην αγορά ειδικό τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων. Όπως διευκρίνισε η εταιρεία, έχει πάρει ειδική άδεια από την Υπηρεσία Υγείας των ΗΠΑ FDA, η οποία ισχύει για όλες τις χώρες που αποδέχονται τη σήμανση CE στα προϊόντα τους. 

"Χρήσιμο για νοσηλευτικό προσωπικό"

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν βλέπει να ανοίγεται μια ευκαιρία κυρίως γι ανθρώπους που θέλουν να ξέρουν με βεβαιότητα "εάν έχουν αναπτύξει ανοσία απέναντι στον ιό" δήλωσε χθες βράδυ στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. "Όπως ακριβώς όταν κάποιος περάσει ιλαρά, καταγράφεται σε ένα βιβλιάριο, έτσι θα γίνεται και με τον κορωνοϊό" διευκρίνισε ο Σπαν. Μέχρι να γίνει νόμος τους κράτους θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση για την υιοθέτηση ενός τέτοιου βιβλιαρίου είναι η επιστημονικά αποδεδειγμένη θέση ότι όταν κάποιος νοσήσει, αναπτύσσει άμυνα για ένα χρονικό διάστημα, "κι αυτή η βεβαιότητα δεν υπάρχει ακόμη γι αυτό πρόκειται περισσότερο για προληπτική ρύθμιση" ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα ειδικοί λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η ανίχνευση αντισωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένη βεβαιότητα. Ωστόσο για τον Γενς Σπαν η ιδέα φαίνεται ότι θα ήταν χρήσιμη. "Στον τομέα υγείας, για παράδειγμα στο νοσηλευτικό προσωπικό, στους γιατρούς, θα ήταν πολύ καλό και χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιος έχει ανοσία απέναντι στον νέο ιό".

Τι συμβαίνει όμως εκτός του τομέα υγείας; Πόσο βοηθητικό θα ήταν να γνωρίζει κάποιος με σαφήνεια εάν έχει ανοσία; Θα μπορούσε να συγχρωτίζεται με περισσότερους ανθρώπους και να κυκλοφορεί πιο άνετα; Θα μπορούσε να κάνει ταξίδια; Και οι εργοδότες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζητήσουν μια τέτοια ταυτότητα ανοσίας πριν αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν τη θέση εργασίας; Για τον Σπαν κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο, τέτοιες ερωτήσεις δεν πρέπει καν να τίθενται. "Βέβαια σε ορισμένες εργασίες που ενέχουν ρίσκο, η ερώτηση γίνεται αλλά αυτό συμβαίνει και χωρίς κορωνοϊό. Γενικά πάντως απαγορεύεται και θα πρέπει να συνεχίσει να απαγορεύεται".

Σκεπτικισμός

Ο Ούλριχ Κέλμπερ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα προσωπικών δεδομένων, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτό το σχέδιο νόμου. "Κάθε μορφής αποδεικτικό ανοσίας αφορά σε στοιχεία για την κατάσταση υγείας, που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας" τονίζει. "Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τύχουν κατάχρησης ή να οδηγήσουν σε διακριτική μεταχείριση (του εργαζομένου). Εκτός αυτού, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει καμιά αποδεδειγμένη βεβαιότητα για ύπαρξη ανοσίας". Ο υπουργός Υγείας πριν από οτιδήποτε άλλο επιδιώκει να ανοίξει κοινωνικό διάλογο επί του θέματος. Σε επιστολή του καλεί εμπειρογνώμονες του Γερμανικού Συμβουλίου Ηθικής να τοποθετηθούν. "Θεωρώ πολύ σημαντικό, να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, γι αυτό παρακάλεσα το Συμβούλιο να εξετάσει το θέμα και να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά".

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σάσκια Έσκεν εξέφρασε σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με μια ταυτότητα ανοσίας. Αυστηρά εναντίον είναι η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. "Αλήθεια, δεν μπορώ να το καταλάβω. Την ώρα που θέλουμε να μειώσουμε τις επαφές, είναι κάτι παραπάνω από αντιπαραγωγικό να εισάγουμε μια τέτοια ταυτότητα".

Αλλά και από την Aριστερά εκφράζεται σκεπτικισμός. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. Ντίτμαρ Μπαρτς προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός "κράτους με πολίτες υπό παρακολούθηση". Τέλος ο αντιπρόεδρος του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φοβάται αναγκαστικούς εμβολιασμούς και περιορισμούς των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ υποστηρίζει ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για ένα τέτοιο διαβατήριο. "Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο" είπε ο επικεφαλής του Λόταρ Βίλερ, "υπάρχουν ακόμα ανοιχτά πολλά ερωτήματα, όπως πότε και για πόσο διάστημα διατηρεί αντισώματα ένας ανθρώπινος οργανισμός. Σε ορισμένες χώρες συζητείται κάτι τέτοιο για να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια".

Πηγή: DW