ΚΑΙΡΟΣ

Διάσκεψη στο Λονδίνο για χρηματοδότηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου - Παρών και ο εισαγγελέας Καρίμ Καν

Παρών ήταν και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν, ο οποίος προ ημερών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Διάσκεψη με θέμα τη δέσμευση πρόσθετων κονδυλίων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να προβεί σε διώξεις ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, διεξήχθη τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Τη διάσκεψη συνδιοργάνωσαν οι κυβερνήσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ολλανδίας. Συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης περίπου 40 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο οικοδεσπότης Βρετανός υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, συνολικά δεσμεύθηκαν 4 εκατομμύρια λίρες και πρακτική βοήθεια προς επιτέλεση του έργου του Δικαστηρίου.

Παρών ήταν και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν, ο οποίος προ ημερών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο προϋπολογισμός του Δικαστηρίου έχει μείνει στάσιμος, παρά το γεγονός ότι 40 επιθεωρητές του εργάζονται επί τόπου στην Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Η βρετανική κυβέρνηση δέσμευσε 395.000 λίρες ως πρόσθετη χρηματοδότηση του Δικαστηρίου.

Από τις εργασίες της διάσκεψης κ. Καν είπε ότι ο κόσμος πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη «αντοχή» για να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. «Είμαστε σε μια στιγμή κρίσης. Δε νομίζω ότι αυτό είναι υπερβολή. Πρέπει να έχουμε την αντοχή για να επιφέρουμε δικαιοσύνη», είπε ο Βρετανός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Καν μιλούσε λίγο μετά από τη συμβολική άσκηση δίωξης σε βάρος του από τις ρωσικές αρχές, ως απάντηση στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το διακύβευμα είναι το να επιτευχθεί πραγματικά το «ποτέ ξανά» για τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουν οι επόμενες γενιές. «Είναι η υπόσχεση ότι επιτέλους μπορούμε να δικαιώσουμε τα θύματα των δεινών του Ολοκαυτώματος, των Βαλκανίων, της Ρουάντα, της Σιέρα Λεόνε και της Καμπότζης», ανέφερε ο κ. Καν.

Ζήτησε δε επιτακτικά με μήνυμα προς τον Ρώσο Πρόεδρο να επιστρέψει στην Ουκρανία τα παιδιά που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία και για το οποίο εκδόθηκε το ένταλμα κατά του Πούτιν.

Απευθυνόμενος στους περίπου 40 υπουργούς Δικαιοσύνης είπε ότι αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος αυτή τη φορά «όχι μόνο θα χάσουμε την ευκαιρία, αλλά ίσως και να μην έχουμε άλλες ευκαιρίες... Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ότι η ειρήνη και η ευημερία και η οικονομική ευκαιρία είναι το αναπότρεπτο πατρογονικό δικαίωμα κάθε παιδιού».

Πηγή: skai.gr