Διαφωνία στην ΕΕ για το άνοιγμα συνόρων την 1η Ιουλίου – Αντιδρά η Αθήνα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην ΕΕ αναφορικά με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την 1η Ιουλίου καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι πολύ τολμηρή και δεν θα επιτευχθεί ενώ υπάρχει και διαφωνία για την αξιοπιστία των επιδημιολογικών δεδομένων από τρίτες χώρες.

Την Παρασκευή θα γίνει η τρίτη συνάντηση για το θέμα μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννη Παλαιολόγου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία ή σημαντική πρόοδος στη συνάντηση αυτή, μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα «σχέδιο Β» με μια νέα παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στην ΕΕ. Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει η 15 Ιουλίου, ως ημερομηνία για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, δύο εβδομάδες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Η ελληνική πλευρά πάντως κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση για το θέμα, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

«Εκτός» οι αμερικανοί ταξιδιώτες - «Δεν τους χρωστάμε και κάτι»

Πολλές είναι ακόμη οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τις χώρες που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών. Το μόνο σίγουρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ότι δεν θα είναι στη λίστα οι ΗΠΑ, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 15νθήμερο είναι σχεδόν επταπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, επιβεβαίωσε ότι αποκλείεται να είναι στη λίστα οι ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν τους χρωστάμε και κάτι». Η συγκεκριμένη φράση, θεωρείται έμμεση αναφορά στον ωμό τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τη δική του ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο.

Πηγή: skai.gr